IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият производител на редки метали в Китай спря работа

Компанията замразява производството, за да насърчи стабилизирането на цените на металите

16:27 | 25.10.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Най-големият производител на редки метали в Китай спря работа

Най-големият производител на редкоземни метали в Китай спря производството в опит да обуздае поевтиняването им, предаде CBS.

Държавната компания Baotou Steel Rare Earth съобщи, че спира производството, за да насърчи стабилизирането на цените на редките метали, които се използват най-вече от технологичните компании.

Компанията засега не разкрива кога смята да възобнови производствените си дейности и отказва допълнителен коментар по темата.

Пекин затяга контрола над добива и износа на редки земни елементи, за да “улови” колкото се може повече от печалбите на западните производители на мобилни телефони и други високотехнологични продукти.

Делът на залежите от редки минерали и метали в Китай от общия обем на световните запаси е 30%, но страната осигурява около 90 на сто от добивите.

През 2009 г. Пекин разтревожи потребителите, като наложи квоти за износ на редки метали, въпреки възраженията на САЩ, Япония и Европейския съюз, които стигнаха и до Световната търговска организация (СТО). Китайското правителство също така се опитва да обедини производителите в малки и контролирани от властта групи.

Търсенето на редките метали се забави значително заради световната криза, което оказа натиск и върху цените им. Заради ограниченията в китайските добиви някои потребители преминаха към техни алтернативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Това не е лошо, нали? И има отрицателен но, временен ефект върху купувачите, а подкопава в дългосрочен план далаверата на производителя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
madcow
преди 11 години
"Пекин затяга контрола над добива и износа на редки земни елементи, за да улови колкото се може повече от печалбите на западните производители на мобилни телефони и други високотехнологични продукти."Това е някакъв нова дефиниция за търговия, при който Продавачът отказва да продава на Купувача и така печели повече пари... Направо да забранят търговията с цел да се натрупат безкрайни по големина печалби!Ако не друго упражнението на Китай във връщането на плановата икономика показа колко бързо другите държави могат да възстановят мощностите си за производство на редките метали при скок на цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още