IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП отхвърли кандидатурата на Ив Мерш за борда на директорите на ЕЦБ

Евродепутатите не одобряват липсата на жени в управителните тела на финансовата институция

23:34 | 25.10.12 г.
<p>
	Ив Мерш. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ив Мерш. Снимка: Архив Ройтерс

Европейският парламент е отхвърлил кандидатурата на управителя на централната банка на Люксембург Ив Мерш за член на борда на директорите на Европейската централна банка заради липсата на жени в състава на ръководния орган, съобщи ВВС.

Против назначаването на Мерш на поста гласуваха 325 евродепутати, 300 го подкрепиха, а 49 се въздържаха.

Няколко евродепутати рязко разкритикуваха президента на ЕЦБ Марио Драги през този месец за дискриминацията по полов признак, когато той трябваше да говори в ЕП.

Представителката на британската Либерал-демократическа партия и председател на Комисията по икономическите и валутните въпрос в ЕП Шарън Баулс се оплака, че президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпой дори не обещава да направи нещо по въпроса.

„Той не обеща нищо, дори и „пътна карта“ за назначаване на жени в борда на директорите на ЕЦБ в бъдеще“, посочи Баулс. „Европейските институции трябва да бъдат водещ пример в това отношение, а не да кретат на опашката“, добави тя.

Кандидатурата на Мерш бе предложена от съвета на министрите на финансите на страните от еврозоната (т. нар. Еврогрупа).

Правителствата на 27-те държави-членки на Европейски съюз все още могат да назначат банкера, но според журналистите гласуването е силен сигнал на неодобрение.

В момента в 6-членния борд на директорите, 23-членния управителен съвет и 29-членния общ съвет на ЕЦБ няма нито една жена. Първият решава текущите въпроси, вторият определя политиката на финансовата институция, а в третия заседават управителите на централните банки на страните-членки на ЕС.

От основаването си през 1998 г. до май 2011 г. в борда на директорите на ЕЦБ бе представителката на Австрия Гертруде Тумпел-Гугерел.

Наскоро Европейската комисия се отказа от плановете си за въвеждане на квоти за участието на жени в бордовете на директорите на компаниите в страните-членки на съюза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още