IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мисиите до Марс са пилеене на пари

Феликс Баумгартнер, който влезе в историята, като скочи от стратосферата, призовава Вашингтон да пренасочи средствата за Марс към екологични проекти на Земята

14:23 | 27.10.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марс. <em>Снимка: Ройтерс, NASA</em></p>

Марс. Снимка: Ройтерс, NASA

Марс е пилеене на пари - това не е твърдение на привържениците на мерките за икономии и на противниците на мисиите за търсене на живот на Червената планета. Това твърдение е на австрийския пилот и парашутист Феликс Баумгартнер, който по-рано този месец влезе в историята, като скочи от стратосферата, преодолявайки звуковата бариера и счупи три световни рекорда, пише британският Daily Telegraph.

За мнозина това изказване е изненадващо, защото предвид това как спечели славата си, Баумгартнер беше смятан за привърженик на мисиите за изследване на космоса, посочва вестникът.

Вместо това Баумгартнер призовава американското правителство да пренасочи парите, които харчи за изследване на Марс, към екологични проекти на Земята.

"Много хора говорят за пилотирана мисия и кацане на Марс. Те казват, че е много важно човек да стъпи там, защото така хората ще научат повече за нашата собствена планета, за нашата Земя. Това за мен няма смисъл, защото ние вече знаем доста много за Земята и въпреки това продължаваме да застрашаваме по много лош начин нашата планета, която е много крехка", казва Баумгартнер.

"Мисля, че по-скоро трябва да похарчим всички пари, предназначени сега за Марс, за да научим повече за Земята. Мисля, че ние не можем да пратим хора на Марс, защото е прекалено далече. Малкото знания, които получаваме за Марс, нямат смисъл, според мен", допълва парашутистът.

По-рано тази година НАСА изпрати на Червената планета лабораторията Curiosity, която ще изследва Марс за 10 години на цената от 2,5 млрд. долара.

"Това са пари на данъкоплатците", казва 43-годишният Баумгартнер. "Хората ще трябва да решат дали имат желание да харчат тези пари, за да стигнат на Марс. Мисля, че трябва да инвестираме тази сума в нещо, което има смисъл и което окончателно ще спаси нашата планета", той.

Баумгартнер подобри три регистрирани световни рекорда - скок от най-голяма височина - 39 045 метра, най-дълго свободно падане без парашут - 36 529 метра и най-бързо падане по време на скок - 1342 км. в час.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Абе, всичките пари, що се пилеят за глупости /включително, всякакви джаджи-натруфени и безсмислени, всичко, продухвано от суета и паунстване, с пъти надхвърлят предполагаемите разходи за такова жизнено важно за вида ни навлизане в междузвездното пространство. Не то е безсмислено скъпо - безсмислено скъпи са безброй глупости, с които се труфим всеки ден, покрай които правим индустрии, мърчъндайзинги, преливаме трилиони...Накратко, Баумгартнер има право...да се заблуждава. Аз му прощавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Lucifer
преди 11 години
е и какво като кацнаха на луната??...да не би някой да се е преселил вече там??...а е толкова близо, но дори и за гробище не става. Така че Баумгартнер, поне на този етап е много прав, че е по-добре да опазим това което имаме от колкото да мечтаем с какво да го заменим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Въобще не съм съгласен. Само след няколко години земята ще стане прекалено малка за да побере всички хора на нея. Най-вероятно ние няма да сме живи по това време, но това неминуемо ще се случи. Марс е най-близката планета, така че трябва да направим всичко възможно да я изследваме. Мен ако питат трябва да се отделят 5-6 пъти повече пари за изследвания там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още