IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Маджаров: Клиентите ще продължават да търсят по-евтините храни

Производителите ще натрупат още загуби от "замразяването" на цените в нова "социална кошница", смята собственикът на „Димитър Маджаров - 2” ЕООД

09:00 | 01.11.12 г. 18
<p>
	Димитър Маджаров.&nbsp;<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Димитър Маджаров. Снимка: Личен архив

Димитър Маджаров е собственик на едноименната компания за производство на млечни и месни продукти у нас. Компанията е основана през 1991 г. като семейно предприятие за търговия с хранителни продукти. Три години по-късно започва собствено производство – през 1994 г. на колбаси, а през 1999 г. и на млечни продукти. През 2009 г. марката „Димитър Маджаров” е отличена като „Любима марка на българския потребител в категория ‚Хранителни продукти‘” в класацията “Любимите марки”, както и в класацията на най-силните търговски марки - “Superbrands 2009-2010”.

Със собственика на „Димитър Маджаров - 2” ЕООД  Investor.bg разговаря за предизвикателствата пред бранша, за поскъпването на храните, за потребителското поведение, за последните тенденции в сектора.

- Как ще коментирате поскъпването на млечни и месни продукти у нас тази година?

Млечните и месните продукти поскъпват в края на 2012 г. заради лошите добиви и реколти от посевите. Това повишава цените на фуражите и неминуемо рефлектира върху цените на основните суровини за производство на продуктите.

- Наблюдавате ли се спад в потреблението?

Хората ще продължат да ограничават бюджетите си и ще търсят по-евтини продукти. Спад в потреблението се наблдава и това е нормално на фона на нарастващата инфлация и намаляващите доходи.

- Какво е мнението Ви за „социалната кошница“ и тази, която министерството на земеделието предвижда за зимния период?

Както вече каза министър Найденов "цените не трябва да слушат министъра, цените слушат единствено и само пазара". Като се направи съпоставка резултатите от предишния опит за създаване на „социална кошница“ не доведе до повишаване на потреблението или търсенето на продуктите във въпросната кошница, а именно обратното, цените се повишиха след изтичането на „промо“ периода, ако можем да го наречем така.

- Как ще се отрази "замразяването" на цените на българския производител? 

Производителите ще натрупат загуби от "замразяването" на цените на определени продукти. Това ще доведе до предварително и по-високо увеличение на цените на съпътстващите продукти на фирмите производители с цел компенсиране на загубите. А впоследствие това ще изиграе лоша шега на самите фирми, като свие допълнително и без това слабото потребление.

- Как се отрази световната икономическа криза на вашия бранш?

Всяка финансова криза рефлектира върху икономиката и отражението й върху всички браншове неизбежно, защото икономиката е тази, която задвижва финансовите пазари. Отражението е негативно от гледна точка на инвестиция в материално-техническия парк на всички от бранша.

- С какъв процент се е свило потреблението на българите?

Процентът е различен при отделните фирми. При нас е между 5 и 10%. Има изместване на пазара от по-високия сегмент към по-евтини стоки. В днешно време хората са се насочили към продукти с малко по-ниски цени. Ние продължаваме да поддържаме високо качество с ясното съзнание, че клиентът избира нашите продукти точно заради това.

- Смятате ли, че високата крайна цена на някои продукти е съвместима с покупателните възможности на българите?

Ако въпросът е дали е нормална една цена от 16 лв. за килограм кашкавал, например, отговорът е, че всяка фирма има право да определи цена, която е изгодна за нея. Клиентът избира какво да купува. В крайна сметка целта на всяка компания е да предложи продуктите си на такава цена, спрямо качеството, така че да може да ги продаде.

Последна актуализация: 21:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Да попитам някой ако знае (защото продавачката в магазина не знаеше като я питах): Ако на нещо пише "Кашкавал", това значи ли, че то е направено от мляко и само от мляко (т.е. няма растителни мазнини и/или какъвто там друг пълнеж слагат)? Т.е. мога ли да се доверя на надписа "Кашкавал"? По същия начин и на надписа "Сирене"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"при базова цена от 10-10.5 от производител и взимайки надценки 8% едрови и 25% дребнови търговец"Благодаря за инфото - точно за такива неща питах! Интересно обаче, колко ли са тези надценки на развити пазари?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 1
pecan
преди 11 години
по добре по ниски ДДС за хранителните стоки от измислени конкурси с предизвестени победители за боб с гъгрица за социално слаби.по малко държава по малко корупция и повече частна инициатива
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
pecan
преди 11 години
реалната цена на кашкавала отговарящ на стандарта в магазинна мрежа е по ниска от 14 лв.кашкавалите на маджаров не са по добри от ралица или домлян например.при базова цена от 10-10.5 от производител и взимайки надценки 8% едрови и 25% дребнови търговец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Ето например, след кратко търсене за програма САПАРД (която е насочена към земеделския и хранително-преработвателния сектор) намирам:http://europe.bg/upload/docs/book_bul.pdfТам, на стр. 21, пише: Към февруари 2005-та са одобрени общо 1909 проекта на обща инвестиционна стойност 768 878 208 евро (което са близо милиард и половина лева).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"Субсидите от милиони чак милиарди за преработвателната промишленост са в сферата на пожеланието, а не на действителността"Ами не съм сигурен, че не е действително! Някъде го мярнах или чух това число наскоро. Но ако и ти искаш да ме обориш дай по-точни данни! Първо за субсидиите и второ за ценообразуването на кашкавала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
S4etovoditel
преди 11 години
Това би Ви дало възможност да прецените много или малко са 16лв за килограм качествен кашкавал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
S4etovoditel
преди 11 години
"А пък това дето при положение че българина има много ниски заплати, селското стопанство е субсидирано, преработвателите са взели стотици милиони или милиарди евросубсидии за машини и оборудване ....." Колеги не е ли по-добре да прецизираме изказванията си. Това все пак е форум на сайт за икономически новини. Предполага се, че сме по-внимателни в изказа и не се занимаваме със словоблудство. Аргументи, при това неизчерпателни: 1. Субсидите от милиони чак милиарди за преработвателната промишленост са в сферата на пожеланието, а не на действителността. 2. Силно субсидирана вносна селскостопанска продукция на външните участници на нашия пазар, което определя чуствително по-ниски цени за вносните продукти при мнго по-ниско качество. 3. Ако приемем, че цитираният кашкавал отговаря данякъде на несъществуващото БДС (по него никой или почти никй не работи)от елементите на себестойността си включете количеството на основната суровина и времето на зреене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
rally
преди 11 години
А, щях да забравя, минималната заплата във Франция май мина 2000 евро с последните увеличения на Оланд...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
rally
преди 11 години
А българското овче сирене в кутии в руските и арменските магазини е по 10 евро килото, толкова е и гръцката овча фета - при това с качество, каквото и Маджаров не прави в БГ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още