IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запечатват автомати на самообслужване без връзка с НАП

Изтича крайният срок за свързване с приходната агенция, глобата достига 10 хил. лева

11:15 | 31.10.12 г. 1
Запечатват автомати на самообслужване без връзка с НАП

Автоматите на самообслужване, които нямат дистанционна връзка за отчитане на оборотите в сървърите на Националната агенция по приходите (НАП), от 1 ноември ще бъдат запечатвани, съобщиха от агенцията.

Машините без обозначение за собственика им, могат да бъдат иззети.

По закон собствениците на автомати за самообслужване трябва да свържат устройствата си с НАП до днес (31 октомври). Работата на машините без фискални устройства може да доведе и до налагане на санкция, достигаща до 10 хиляди лв., предупреждават от приходната агенция. 

От 1 ноември инспекторите на НАП ще проверяват преимуществено автоматите на самообслужване. Отсрочка не е предвидена, подчертават от НАП.

До момента около 2 500 машини отчитат оборотите си чрез дистанционна връзка с НАП. По данни на бранша в страната работят между 15хиляди и 25 хиляди автомата на самообслужване.

Преди броени дни от Българска вендинг асоциация съобщиха, че има реална възможност бизнесът с вендинг машини да се свие драстично - поне с 20 на сто, ако от началото на ноември бъдат въведени новите изисквания на финансовото министерство за връзка на автоматите с приходната агенция.

Представителите на бранша се надяват за смекчаване на наредбата. Фирмите  разчитат, че тя може в последния момент да отпадне или да бъде частично променена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
mnz
преди 11 години
Браво, ето че условията ще се изравнят за всички. Нека да има повече проверки и да се вземат мерки всички да спазват новите условия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още