IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ увеличава натиска над Испания

Страните, подложени на стрес от финансовите пазари, следва да подадат иск за спасителни механизми, посочва Фондът

11:12 | 09.11.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) увеличи натиска върху Испания да поиска помощ от европейските си партньори. Страните, подложени на стрес от финансовите пазари, следва да подадат иск за спасителни механизми, се казва в изявление, което МВФ е подготвил за срещата на върха на Г-20 в началото на ноември в Мексико, предаде APA.

Испания, която страда от спукването на балона на жилищния пазар и е в дълбока рецесия, засега отказва да подаде искане за подкрепа от кризисния фонд ESM. Подобна стъпка ще бъде от съществено значение, за да се гарантира, че Европейската централна банка може да започне да купува облигации на страната. А това би дало възможност на централната банка на Испания да намали лихвите, които Мадрид трябва да плащат за нови заеми. Ролята на ЕЦБ ще е "решаваща", изтъква МВФ. 

Според валутния фонд разумните разходи за финансиране са от съществено значение за успеха на процеса на приспособяване на икономиката и усилията за балансиране на бюджета. Ниските лихвени проценти и по-облекчените условия за финансиране са ключови фактори за санирането на платежния баланс в европериферията и предоставянето на възможност за растеж, пишат експертите от МВФ.

Те смятат още, че финансовите пазари са изпитали облекчение след мерките, предприети от големите централни банки и правителствата в ЕС, но световната икономика остава уязвима предвид политическите борби за фискални корекции в САЩ и Япония.

В документа се посочва още, че фактори от икономическата политика на затруднените страни може да са станали причина те да не поискат подкрепа от европейските си партньори и Европейската централна банка в подходящия момент. МВФ подкрепя програмите за реформи на страните в рамките на ESM – засега Ирландия, Португалия и Гърция - и ги съфинансира.

Същевременно фондът предупреди, че програмите за икономии в най-затруднените икономики може да имат политически ограничения. „Финансовите условия в еврозоната остават крехки и има рискове страните, които искат подкрепа, да не могат да изпълняват изискванията за корекции, отправени към тях“, пише още в документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
финансово поробени...Е, нали кредитът е модерното робство... От друга страна, след като вече са взели кредити, те дефакто ВЕЧЕ са се поробили, при това сами и по собствено желание. Новите кредити са само продължение на старите, при това при по-добри условия. За съжаление обаче, старите кредити са харчени неразумно, създали са от една страна огромни дисбаланси, а от друга нереалистични очаквания и сега е трудно да се погледне реалността в очите и да се приеме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 11 години
да се чете:....следва да бъдат финансово поробени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още