IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките ще са още по-важен фактор на пазара на офиси през 2013 г.

Банките, които станаха неволни собственици на няколко сгради, се очаква да направят първа крачка и да реализират някои от тях

10:42 | 12.11.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Банките ще са още по-важен фактор на пазара на офиси през 2013 г.

Ролята на банките за икономиката и в частност за пазара на имоти е съществена по време на всеки един период с кредитирането на бизнеси и правителства и до голяма степен те имат решаващата дума за условията по това кредитиране.

По време на нестабилна икономическа обстановка обаче тяхната роля прераства извън пределите на финансовите им функции и често на банковите институции им се налага да се занимават с неприсъщи за тях функции.
 
Така например в Румъния още преди две години някои банки се превърнаха в истински агенции за имоти, след като отнеха собствеността на редица инвеститори, изпаднали във финансови затруднения.
 
По време на слаб пазар обаче тези имоти се продават трудно и още по-трудно постигат атрактивни цени, което често води до необходимостта да се продава на загуба. Затова и банките обикновено не са склонни да пристъпват към отнемане на имот и се опитват да постигнат споразумение със собствениците до последния момент.
 
Какво се случва обаче, когато отнемането е неизбежно като последна мярка? За пример не е нужно да гледаме много надалече. Достатъчно е да погледнем българския пазар на офис площи, където вече няколко банки станаха по неволя собственици на бизнес сгради. 
 
Като цяло секторът е доста зависим от банките, заради наличното кредитно финансиране. Финансовите институции традиционно са доста предпазливи по време на криза и неясна икономическа конюнктура. Сега обаче има потенциал да се превърнат и в активен участник на пазара, след като придобиха няколко имота.
 
По думите на Владислав Кайзеров, мениджър Офис площи във Forton International обаче, въпреки това те все още не са се появили активно на пазара на имоти.
 
Банките все още трупат "мощности" и изчакват пазара, за да обмислят стратегията си за сградите, обясни той. По негови прогнози догодина се очаква те също да станат по-активни и това безспорно ще повлияе на пазара. 
 
"През 2013 г. смятам, че ще се проявят сериозно като собственици на бизнес сгради", каза той.
 
Антон Славчев, изпълнителен директор на Slavtchev Consulting и управител Активи на Сердика Офиси, също каза, че и досега банките са били едни от най-големите наематели на пазара. Сега не е рядко явление по един или друг начин те да придобиват нови офис сгради, в които преместват своите централи.
 
Таня Косева - Бошова, изпълнителен директор на ЕТС, каза, че през последните две години пазарът се развива основно в Младост 4 около Бизнес парка и около Цариградско шосе и другите големи булеварди. Явно те се оказаха подходящи локации, тъй като няколко банки установиха свои офиси на тези места, каза тя.
 
Според Олга Стоичкова, мениджър Отдаване под наем на Sofia Airport Center, това е добър сигнал и за останалите наематели, които виждат, че въпросните сгради и локации биват предпочетени от големи наематели като банковите институции, които в този смисъл стимулират пазара като търсене и представителност.
 
Специалистите посочиха, че това е естественият ход на пазара, като и през 2013 г. се очаква да продължи процесът на прочистване и разместване на сегмента, през който предприемачите, за които това не е основна дейност „ще подарят“ или по някакъв начин ще се освободят от тези сгради. Има и потенциал за нови качествени сгради.
 
Славчев каза, че е интересно да се наблюдава и останалите играчи как ще реагират. Банките ще трябва да направят някаква крачка, за да се освободят от тези активи, придобити по неволя. Той прогнозира, че този и други процеси ще активизират отново рисковите инвеститори, които идваха и през 2005 г. и които винаги стъпват първи на пазара.
 
След тях на по-късен етап следват и институционалните инвеститори.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
***, Пульо - Брокльо има право да повтаря една и съща мантра, за да не умре от глад. :)))-------------Всичко зависи от Мантрите ;).........не от МатрЯла зависи от Този , който произвежда мантрите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
mikewolf
преди 11 години
Банките ще са още по-важен фактор на пазара на офиси през 2013 г======================================================Банките Винаги са били и ще са Най-важният фактор на пазара на на Имоти Банките имат ПАРИ - срещу Тях има Брокери , който имат само мечти (мокри)!Банките Казват Кога имотите са Скъпи- и Имотите Поскъпват Банките Казват Кога Имотите са Евтини - и Имотите Поевтиняват ----------В цял сват е така - независимо че до 2011 се твърдеше обратнотоне може ***/Пульоната/Брокерска чета да определя цените - и те падат и през 2011 и през 2012. ***, Пульо - Брокльо има право да повтаря една и съща мантра, за да не умре от глад. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
Банките ще са още по-важен фактор на пазара на офиси през 2013 г======================================================Банките Винаги ще са Най-важеният фактор на пазара на на Имоти ;)Банките имат ПАРИ - срещу Тях има хора , който имат само мечти !Банките Казват Кога имотите са Скъпи- и Имотите поевтиняват Банките Казват Кога Имотите са Евтини - и Имотите Поскъпват ;)----------В цял сват е така - независимо че до 2011 се твърдеше обратнотоне може ***/Пульоната чета да определя цените - *** и Пульо имат право да Купуват когато им се разреши
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още