IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египетски милиардер иска дял от Telecom Italia

Наджиб Сауирис вече е подал оферта за натрупалия планина от дългове телеком

17:31 | 12.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Наджиб Сауирис търси възможности за нови придобивания и в Европа. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Наджиб Сауирис търси възможности за нови придобивания и в Европа. Снимка: Ройтерс

Египетският милиардер Наджиб Сауирис иска да влезе в силно задлъжнялата Telecom Italia, и по всяка вероятност планира да направи това със замах. Сауирис вече е представил през изминалата седмица оферта на Управителния съвет, потвърди най-голямата италианска телекомуникационна компания в понеделник. Компанията, която силно се нуждае от свеж капитал, не назова обаче конкретна сума на предложението, предава Ройтерс.

Wall Street Journal и Corriere della Sera съобщават за предложение в размер на до 5 млрд. евро. Според текущата пазарна цена за тази сума Сауирис ще получи около 30 процента от акциите. Така той ще трябва да предостави съгласно италианското законодателство задължително предложение за останалите акции. Говорител на Сауирис обаче описа сумата като "некоректна".

Подобно на някои други големи корпорации в Южна Европа и Telecom Italia е подложена на натиск заради кризата с дълга  и е уязвима към влиянието на финансово силни инвеститори от развиващите се пазари. Рецесията в страната натисна силно приходите на компанията, която натрупа планина от дълг от близо 30 млрд. евро. До края на годината от него трябва да бъдат върнати поне два милиарда евро.

Въпреки това според източници от индустрията предложението на Сауирис се приема доста хладнокръвно от управлението на концерна. Председателят на Управителния борд Франко Бернабе обаче може да спечели от влизане на египтяните в компанията, защото от месеци той се стреми към по-голяма свобода в управлението на компанията.

Защото, ако се стигне до влизане в компанията, то следва да се извърши чрез увеличение на капитала. Издаването на нови акции ще разводни акциите на най-големите акционери, като по този начин ще се намали и влиянието им. Към тях спадат испанската компания-майка на O2 - Telefonica, италианският застраховател Generali и местните банки Mediobanca и Intesa Sanpaolo.

Сауирис вече обяви, че иска да отиде на шопинг и при това гледа към Европа. С мобилния телефонен оператор Wind той вече се впусна в надпреварата на италианския пазар на далекосъобщенията. По-късно той продаде компанията на руския телекомуникационен концерн VimpelCom. През юни той продаде и дела си в Telekom Austria на мексиканския милиардер Карлос Слим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още