IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Текстилният бранш у нас оцелява заради поръчките на големи западни модни компании

Страната ни изпревари Китай като предпочитана дестинация за поръчки на текстил на ишлеме, заради по-ниските разходи за транспорт

09:32 | 22.11.12 г. 13
<p>
	<em>Липсата на желаещи да работят в текстилната индустрия в България е сред предизвикателствата на сектора. </em>Снимка:&nbsp; <em>stock.exchng</em></p>

Липсата на желаещи да работят в текстилната индустрия в България е сред предизвикателствата на сектора. Снимка:  stock.exchng

В България вече почти сто процента от фирмите в текстилния бранш работят на ишлеме, като този бизнес се развива добре и не е пострадал от световната икономическа криза. Това сподели пред Investor.bg Йордан Беловодски, изпълнителен директор на Браншова организация за текстил и облекло (БОТО), който потърсихме за коментар за състоянието на бранша в годините на криза.

За последните две години браншът дори отчита увеличение на поръчките от чужбина. С около 20% са нараснали поръчките на чужди фирми в текстилния бранш, посочи Беловодски и допълни, че работата на ишлеме у нас е основна, а и единствена възможен вариант за стотици фирми в текстилния сектор.

Чуждестранните партньори на българските шивашки фирми избират страната ни заради ниската цена на труда и фактът, че работната ръка у нас успява да се справи със сложността на зададените модели за ушиване. Затова и много западни модни компании се спират на изработката на моделите си у нас, допълни той.

През последните две години много от европейските концерни, които традиционно са си сътрудничили със страни от Близкият изток или Китай, сега предпочитат България. В полза на българския текстилен бранш са и близките разстояния до Западна Европа, които спестяват от разходите за транспорт.

Оказва се, че много наши фирми, заети в конфекцията, искат да разширят бизнеса си, за да отговорят на постоянно увеличаващия се обем от заявки за изпълнение на поръчки. Проблем на сектора обаче е липсата на подготвена, добре обучена работна ръка. Според него причината за това е лошият облик на шивашката професия. „Повлияни от него по-младите хора в страната не проявяват интерес към занаята, а така с годините драстично намалява броят на компетентните и способни шивачи. Да си шивач не беше срамно, а беше мечтана професия“, коментира Беловодски.

Големите шивашки фирми у нас всъщност предлагат модерна среда за работа, която отговаря на всички условия за труд, съвместно с конкурентно възнаграждение, обясни той. Но изрази притеснението си, че след години състоянието на текстилната индустрия у нас може да се влоши не толкова заради липсата на фирми, инвестиции или идейни проекти, колкото от липсата на персонал, който да отговаря на нуждите на бранша.

По думите му бизнеса с текстил в България скоро няма да отбележи сериозен ръст, но със сигурност ще запази сравнително стабилните нива, които държа през последните няколко години.

„Браншът ни е пряко свързан с развитието му в останалите страни от Европа. Ако там ситуацията се промени, вероятно у нас също ще търпи развитие“, прогнозира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
Александър_
преди 11 години
Проблемът е точно в заплатите. Погледни на неща така - в България има ограничен брой млади, способни и отговорни хора. Този брой хора ще се разпределят към най различни професии. Естествено е да отидат там, където се плаща по-добре. На пазара на труда има търсене и предлагане и цената се определя от тези два фактора. Това, че за тези пари, които ти си склонен да дадеш не успяваш да си намериш хора, означава, че не оценяваш достатъчно качествата, които търсиш и не си готов да платиш достатъчно заради тях."Заплатите зависят от качеството на работника и като си слаб работник оставаш с минималната заплата което естествено не ги удовлетворява, друго е да лежат някъде на някой службичка за минимална заплата."Това е най-естествено човешко поведение и няма нищо лошо в него. Естествено, че ако имаш две работи с една и съща заплата (минимална), човек ще избере по-лесната. Кажи ми защо трябва да някой да работи при теб, ако другаде има по-лесна работа, която е за същите пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
Аз съм от тоя бранш и проблема не е само в не особено големите средни заплати от 500 лева, просто младите не могат да ги достигнат поради ред причини, най-вече липса на умствени и физически качества. Заплатите зависят от качеството на работника и като си слаб работник оставаш с минималната заплата което естествено не ги удовлетворява, друго е да лежат някъде на някой службичка за минимална заплата. Никой вече не мисли че ако се мобилизира за 2-3 години може да достигне едно нормално заплащане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
...Опссс, пропуснах данъците - те са най-много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
"Текстилният бранш у нас оцелява заради поръчките на големи западни модни компании"-------------Ами като българина дава 35-40% от доходите си за храна, сигурно още толкова за отопление, транспорт, жилище, то просто не остават пари за облекло. Логично! И тъжно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
mike123
преди 11 години
И защо този бранш не е привлекателен за младите хора- защото масово заплатите са в порядъка на 400- 500лв. Как да ги привлекат? От една страна има работа заради слабо платената работна ръка, а от друга няма кадри за тези ниски заплати. Една обикновена сервитьорка взима 500лв. заплата и по цял ден си мята краката наляво- надясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още