IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел и Хамас постигнаха споразумение за примирие

То влиза в сила тази вечер в 22 часа българско време, като негов гарант е правителството на Египет, обяви египетският външен министър

20:28 | 21.11.12 г. 270
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Израел и Хамас постигнаха споразумение за примирие

Между Израел и Хамас е постигнато споразумение за примирие, обяви египетският външен министър Мохамед Камел Амр на пресконференция в Кайро заедно с държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън, предаде Ройтерс. 

Примирието ще влезе в сила тази вечер в 19 ч. по Гринуич (22 ч. българско време), а негов гарант е правителството на Египет.

По думите на египетски източник споразумението предвижда "край на целенасочените убийства и нахлуванията", което според Ройтерс се отнася до обявената от Израел тактика за целенасочени удари срещу видни активисти на екстремистки групировки в Газа.

Освен това се предвижда да бъде "облекчено движението на палестинци", вероятно чрез отмяна на някои от ограниченията на наложената от Израел пълна блокада на ивицата Газа.

Междувременно държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън изрази благодарност на египетския президент Мохамед Морси "за неговите посреднически усилия".

Канцеларията на израелския премиер предаде, че в телефонен разговор с президента на САЩ Бенямин Нетаняху е изразил готовност "да бъде даден шанс на примирието". Той обаче предупредил, че Израел ще реагира със сила, ако то бъде нарушено от палестинските групировки в Газа.

Израел няма да обяви едностранно примирие, съобщил за ИТАР-ТАСС официален израелски правителствен източник. "Когато палестинците престанат да стрелят, тогава и ние ще престанем да атакуваме терористите", заявил източникът, без да дава подробности.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още