IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пореден протест за частична отмяна на забраната за пушене

Собственици на заведения отново ще поискат връщане на закона в стария му вид, заради драстично намалелия им оборот

09:59 | 22.11.12 г.
Пореден протест за частична отмяна на забраната за пушене

Частично да се отмени забраната за тютюнопушене на закрито, ще поискат на национален протест днес собственици на заведения. В митинг пред Народното събрание, организиран чрез социалните мрежи, ще се включат хора от цялата страна. Демонстрацията ще под наслов: "За равни права на пушачите и непушачите". 

Протестиращите искат връщане на закона в стария му вид, който даваше възможност да се обособят зали за пушачи и непушачи, а собствениците на заведенията с площ до 70 кв. м сами да решават дали да се пуши или не.

В София демонстрацията ще се състои на площад "Народно събрание" между 15.30 и 18 ч.

"Бунтът на масите" е мото, подбрано заради акция по поставянето на празни маси, самотно стоящи на площада, които според организаторите ще символизират ситуацията в ресторантьорския сектор, „който е в колапс след въведената забрана”, информира bTV.

Срив в оборотите беше отчетен още през летния сезон, а с настъпването на есенно-зимното застудяване приходите на някои заведения спаднаха с 90%. На карта е поставено съществуването на хиляди заведения – особено на по-малките, а хиляди хора ежедневно губят работните си места, негодуват хората, които смятат да излязат по улиците.

Протести се организират още във Варна, Бургас, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Велико Търново, Русе. Това е поредният опит да падне ембаргото върху тютюнопушенето, което влезе в сила от 1 юни тази година.

Собственици на заведения, персонал и ощетени клиенти продължават да се надяват за либерализиране на режима, като твърдят, че оборотите им са драстично намалели и са пред фалит.

В съобщение до медиите организаторите на протеста съобщават, че инициативата им има чисто икономически цели за защита на работните места в сектора и за равни права на пушачи и непушачи.

Те настояват още за изготвяне на икономическа оценка на въздействието на въведената мярка и за въвеждане на стимули за доброволно приемане на забраната, включително данъчни бонуси за тези, които изберат да забранят пушенето в заведанията си.

От „Коалиция за живот без тютюнев дим“ и гражданската инициатива „България без дим” призовават обществото да не се поддава на провокации и на корпоративни интереси. Защото от забраната за тютюнопушене на обществени места губи единствено тютюневата индустрия. 

Премиерът Бойко Борисов заяви в интервю за Нова телевизия, че държавата категорично няма да подкрепи връщане на страия режим за пушене на закрито.

Същата позиция многократно е застъпвала и Десислава Атанасова, министър на здравеопазването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още