IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските компании играят опасна игра

Заемането на средства с цел обратно изкупуване на собствени акции винаги е свършвало зле, изтъква Албърт Едуардс от Societe Generale

09:14 | 23.11.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Американските компании играят опасна игра

Данните, насочващи към обещаващи нива на банково кредитиране и парично предлагане в САЩ, които бяха пропагандирани като признаци на възстановяване, трябва да бъдат наблюдавани с внимание, смята Албърт Едуардс, стратег във френската банка Societe Generale.

Компаниите просто заемат средства за обратно изкупуване на собствените си акции – тактика, която обикновено свършва зле, ако може да се доверим на историята, посочва Едуардс.

„Последните повишения, отчетени в данните за паричното предлагане, трябва да бъдат разглеждани като симптом на заболяване в американската икономика, а не на здраве“, пише той в изследователски бележки.

„Ние смятаме, че компаниите, които заемат средства в голям мащаб, за да изкупуват собствените си акции, ще свършат зле, тъй като това се случва винаги!“, категоричен е той.

Сезонно изгладените данни на американския Федерален резерв показват, че паричният агрегат М2 е нараствал неотклонно през 2012 г. Между юли и октомври той се е разширил с 8,6%, а данните за кредитирането от страна на банките показват сравним ръст.

Едуардс, който е познат като гласовита „мечка“ по отношение на акциите, предупреждава, че тези обещаващи данни не означават край за деливъриджа в частния сектор и начало на устойчиво икономическо възстановяване.

„Повишението в американските данни за паричното предлагане капсулира всичко лошо в побъркания на тема управление на финансите американски корпоративен сектор“, твърди той, тъй като предполага, че именно корпоративният сектор е единственият голям купувач на акции при пик на пазара в желанието си да подобри данните за печалбата на акция, след което бързо се обръща към емитиране на акции, когато пазарът се срути.

Ровейки се в месечните данни на Фед, стратегът вижда един натрупал кеш корпоративен сектор, който благоприятства облигационните пазари, докато доходността е потисната от вливането на ликвидност от страна на председателя на финансовата институция Бен Бернанке.

„Така че досега подходът на хеликоптера Бен на печатане на пари с цел повишаване на цените на активите всъщност изглежда работи“, подчертава той. „Прясно отпечатаните пари очевидно откриват пътя си към ръцете на желаещите корпоративни купувачи на акции чрез банковия сектор“, добавя Едуардс.

Компаниите избират този метод за повишаване на печалбата на акция, подкрепя го колегата му в банката Андрю Лапторн. „Нарича се зацепване или балансов риск и ще споходи някои фирми, когато икономиката навлезе в етап на спад“, обясни Лапторн. По думите му в подобна практика са въвлечени както американски, така и европейски компании.

Едуардс го сравнява с кредитния крах от началото на 90-те години, когато банките полудяха по американските държавни облигации, за да се облагодетелстват от стръмната крива на доходността, за което той припомни, че свърши зле.

Стратегът предупреждава, че когато настъпи следващият етап на структурен „мечи“ пазар, ще последва рязък спад в заемането на средства от банките и паричните агрегати ще го последват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Така е, ако едно нещо започне добре, обикновено завършва зле. А ако започне зле - завършва още по-зле. Закон на Мърфи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още