IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ: Запазва се високото ниво на търпимост към неформалните практики

Обществото не познава мерките за ограничаване на сивата икономика у нас, смятат от асоциацията на индустриалците

12:31 | 23.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор
АИКБ: Запазва се високото ниво на търпимост към неформалните практики

Голяма част от мерките, предприети за ограничаване на сивата икономика у нас, все още слабо се познават, показват изводи от изследване на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Темата за неформалната икономика ще бъде централна за обществото поне още 15 години, съобщават от организацията.

Към днешна дата се запазват изключително високи нива на толерантност и търпимост към неформалните практики, смятат експерти на АИКБ. Като цяло продължава да бъде висока психологическата нагласа и компромисното възприемане на определен вид неформални практики.

Все още широко е разпространена готовността за работа без договор, работа на договори с фиктивни клаузи и полагането на труд без осигуровки, като едни от социално допустимите „компромиси”, смятат от асоциацията.

Отчита се положителна тенденция за настъпило преструктуриране в неформалните практики в трудово-правните отношения. Ако през 2010 година типичната неформална практика е работата без договор, то през 2012 година неформалността се е „преместила” към друга практика – работа по договор за сума, равна или малко над минималния осигурителен праг и допълнително заплащане „на ръка”.

Асоциацията на индустриалния капитал заключава, че само въвеждането и спазването на ясни правила от страна на държавата за стимулиране на “светлата” икономика би подобрило чувствително условията на правене на бизнес.

Като ключов фактор за ограничаване и превенция на неформалната икономика се определя по-добрата информираност на обществото за характера и целите на прилаганите мерки, която би повишила ефекта от мерките, а също и би изградила по-трайни нагласи за нетолериране на неформалните практики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още