IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френското правителство заплаши да национализира завод на ArcelorMittal

За министъра на промишлеността битката за завода във Флоранж е от първостепенна важност, след като не успя да спре закриването на един от заводите на Peugeot

13:12 | 26.11.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Френското правителство заплаши да национализира завод на ArcelorMittal

Френското правителство може временно да поеме завода на ArcelorMittal във Флоранж, тъй като компанията отказва да го продаде на 100%, съобщи министърът на промишлеността Арно Монтбур, цитиран от в-к Les Echos.

Според Монтбур ArcelorMittal не е изпълнила поетите ангажименти, когато е купила завода през 2006 г. „Ние вече не искаме Митал във Франция, тъй като той не уважава страната“, коментира френският министър.

Заводът на компанията в Североизточна Франция не работи от месеци, а в началото на октомври стана ясно, че двете му доменни пещи ще бъдат спрени. Същевременно правителството на Франсоа Оланд нареди на ArcelorMittal или да рестартира пещите, или да продаде предприятието.

Според Монтбур към завода във Флоранж има интерес от потенциални инвеститори.

За френският министър на промишлеността битката за Флоранж е от първостепенна важност, след като не успя да спре закриването на един от заводите на Peugeot, пише FT.

Лакшми Митал предупреди, че ако заканата на Монтбур се осъществи и заводът във Флоранж бъде национализиран, под заплаха са работните места на над 20 хил. души, заети в предприятия на ArcelorMittal в цяла Франция.

Според представители на металургичната индустрия битката между Митал и Монтбур приема тревожни измерения. Спорът между двамата отразява засилващите се антибизнес настроения в администрацията на социалистите, отбелязва изданието.

Според Никълъс Спиро, консултант от Лондон, френското правителство използва Арно Монтбур, „за да хвърля червено месо на синдикатите“.

Анализатори се обединяват около мнението, че правителствата са се вкопчили в идеята за запазването на работните места и вероятно те са тези, които трябва да поддържат рентабилността на подобни предприятия, за да се даде възможност за дългосрочно развитие на промишлеността след кризата.

Юристи коментират, че от чисто правна гледна точка заканата на Монтбур да национализира предприятието е неосъществима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Национализацията е нарушаване на свещенното право на собственост. Но държавите го правят непрекъснато. Например знаете ли от къде идват хубавите полицейски коли? Виждал съм полицейско ауди, полицейско порше и полицейски мерцедес кабрио с гюрук, при това двуместен. Това са крадени коли, които нашите митничари са "задържали". Отнели са ги от крадците, но не са ги върнали на собствениците. Държавата ги е запазила за себе си, защото тя е пълновластен господар и властелин и прави каквото си поиска. Та няма да национализират един завод ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
За да направи нещо трябва да промени закони преди това. Иначе то какво става в тази европа, всеки си прави каквото иска без оглед на закони. Разграден двор стана този ЕС. Ако Митал е закупил комбината законно, той има законното право да го затвори и претопи ако иска. Ревете, че тука никой не спазва правилата, ама на запад може...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
unicornblade
преди 11 години
Популизъм е когато обещаваш на избирателите, но не го реализираш. Ако го реализира, не е популизум, а той ще го направи, ако не се разбере със собственика на завода.Големите играчи изкупува и окрупняват цели браншове, след което затварят половината предприятия, и понеже такова предприятие не се отваря лесно, сещаш се какво следва.Въпроса е кои от предприятията (в случея - които братята Митал си накупиха) ще останат и кои ще бъдат затворени. Френският министър се бори да остане френското, а да се затвори македонското. Него не го интересува, че на Митал му е по-рентабилно да произвежда в Македония, а не във Франция. И вярвай ми, ако Митал е достатъчно натиснат, може да затвори завода в Македония, а да остави този във Франция.Абе ти аистина ли мислиш, че братята Митал накупиха толкова много металургични комбината, защото много им трябваха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Не съм съгласен с но. 1: това си е чист популизъм драги. Да национализираш само за да запазиш работни места си е чист популизъм, както и но. 2 е отбелязал правилно.До но. 3, има производства със стратегическо значение, където собственика не може да си прави каквото иска. В твоя пример... комшията и жена му не са от национално значение, така че държавата няма страна във вашия спорт, решавайте го според криминалните закони и толкова.Като цяло Франция е една полу-комунистическа страна. Тяхната демокрация не е от типа на Америка и Германия примерно. Това е спомогнало страната да се формира като 'социална' демокрация, но на мен лично това не ми харесва. Тук мързеливецът живее на социални помощи, после намери някаква работа, където ходи да пуши по 3 часа на ден, да си гледа тъпо в монитора и така. Но пък и данъците тук са сурови в/у дохода, така че въпросния френски тъпир, просто иска да натрупа годинки стаж, за да може пак да се пише безработен 1 година... Мързели криза не борят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ivancholak
преди 11 години
мда социалистическо лапане. Национализация. Ами щом не си е изпълнил договорите си има неустойки и така нататък, разбира се че ако си е негово предприятието може да си порави каквото си иска. Това е частната собственост. И на мен комшията не ми харесва зурлата му, ама не съм отишъл да *** жена му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
"Юристи коментират, че от чисто правна гледна точка заканата на Монтебур да национализира предприятието е неосъществима."И това ако не е популизъм здраве му кажи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
unicornblade
преди 11 години
Поздравления за политиците, които бранят работните места на всяка цена.Французите показват как популизъм и табута нямат място там където е националния интерес.Ще следя темата с интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още