IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България няма да обжалва осъдително решение от ЕК по казуса със заменките

Работна група ще подготви промени в Закона за държавната помощ, за да могат да бъдат върнати разликите между реална и административна цена на имотите

13:19 | 27.11.12 г. 4
България няма да обжалва осъдително решение от ЕК по казуса със заменките

България няма да обжалва евентуално осъдително решение от Европейската комисия (ЕК) по казуса със заменките на гори. Това стана ясно след срещата в министерството на земеделието с еколози от "За да остане природа в България", организацията вносител на сигнала за нарушенията около замените на гори у нас.

Ако бъдем наказани да връщаме незаконно получената помощ, ще започнем процедура за връщане на сумите от бенефициентите по тези сделки, коментира земеделският министър Мирослав Найденов. Връщането на разликата между административната и реалната цена на имота, ще става по силата на Закона за държавната помощ. 

До края на деня ще бъде сформирана работна група, която да инициира законодателни промени в текстовете. В нея ще участват представители на Министерството на земеделието, на финансите, на икономиката и на всички други министерства, които биха могли да бъдат засегнати от евентуални проблеми, свързани с казуси по заменки на имоти.

"Гарантирам, че до края на март 2013 година ще имаме промени, които да минат на второ четене в Народното събрание", допълни още Искра Фидосова от парламентарната група на ГЕРБ и председател на правната комисия на Народното събрание. 

"При промените сме изправени пред два казуса - как да регламентираме правилата за бъдещи заменки на държавни имоти и от друга страна - как да процедираме за случаите със стара дата", допълни още Фидосова. Тя беше категорична, че без наказателно решение от страна на ЕК няма да можем да действаме, тъй като не можем да обявим сделките за нищожни, нито да национализираме тези имот. 

Един от проблемите пред работната комисия е определянето на реалната цена на земите и идеята, която лансира Фидосова е за целта да се използват цените на съседните имоти или ако при замяната на гори е имало отпускана ипотека и тя е вписана в нотариалния акт, то оценката на банката за стойността на имота също ще се взема под внимание. 

Промените в закона няма да засегнат само случаите със заменки на гори, но и при всички сделки между държавата или общината и частните лица. Фидосова посочи случаи, при които при отчуждаването на имоти за строежа на метрото за 100 кв. метра общината е платила 1,5-2 млн. лева на собствениците. Цената е била определена от вещо лице. 

Министър Найденов предложи още в предложението да бъде вписана възможността бенефициентите сами да могат да върнат имотите, които са получили след сделките. Неговите прогнози са, че много собственици на тези гори ще поискат да ги върнат. "В момента те не могат да променят предназначението им, а и като доплатят разликата - цената им ще излезе доста висока", допълни Найденов. 

Подадохме сигнал срещу всички сделки със заменки на гори от 2007 година насам, т.е от влизането на страната ни в ЕС, уточни Тома Белев от "За да остане природа в България". Той уточни, че ЕК разглежда 147 случая и решението за всеки един от тях ще бъде персонално. Тогава ще станат ясни и самите действия на държавата - към кои собственици ще отправи искане за възстановяване на разликата в цената. 

Очакванията на министъра на земеделието Мирослав Найденов са, че около Нова година ще има решение по казуса със заменките. Хипотезите за крайния резултат са три. Първите две са, че България ще бъде оправдана и че ЕК може да прецени, че е нарушен Законът за държавната помощ и страната ни да бъде изпратена на съд.

Най-вероятна е обаче третата хипотеза - че ЕК ще поиска възстановяване на отпуснатата нерегламентирана държавна помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
tonitov
преди 11 години
Ле ле какво разграбване беше, като за последно. И последният чиновник успя да намаже покрай мафиотите и замени, купена по за 100лв/дка гора в затънтено селце за подобна на атрактивно място по избор до море или курорт срещу крупен рушвет. Безскрупулни крадци това комунистите. Падне ли им опоскват всичко и бягат. Спряха им Европейските фондове, друго за крадене нямаше и нападнаха горите. Ако отново ги бяха избрали балъците още първата година щяха да сдадат властта за трети път. Сега тръгнаха фондовете и апетита им да "управляват" се върна.Жалко, че няма как да върнат и рушветите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
stasi666
преди 11 години
браво има надежда,дано ни осъдят,колкото и парадоксално да звучи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Идеално!Плащайте! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
kokotom
преди 11 години
Явно нашите еколози ги вълнува повече икономиката, отколкото природата . Само че няма да изкарат кеш от тази работа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още