IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Длъжници успяват да прехвърлят имоти преди кредиторите им да ги вземат

Тази година може да се окаже рекордна за частните съдебни изпълнители, които очакват да съберат около 1 млрд. лева

10:01 | 28.11.12 г. 5
Длъжници успяват да прехвърлят имоти преди кредиторите им да ги вземат

Промяна в Гражданския процесуален кодекс преди около две години направи възможно избягване на плащане на задължения от длъжници. За това предупреди председателят на Контролния съвет на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев, цитиран от БТА.

По негови думи през последните месеци честа практика е длъжниците да прехвърлят имоти, които са били вписани като залог за дълга. Това е станало възможно след въвеждане на изискването кредиторите да заплащат всяка информация за длъжника, изисквана от съдебен изпълнител от държавните и общинските органи.

Реално така минават 1-2 месеца докато съдебният изпълнител се снабди с необходимите документи за заложения имот, а това време е достатъчно за длъжника да го прехвърли на близки и доверени лица.

От Камарата на частните съдебни изпълнители предлагат въвеждането на еднократна такса за недвижимите имоти, която ще пресече възможността за прехвърляне на имота. Кредиторите да плащат еднократно на бюджета, а после тези средства да бъдат разпределени между ведомствата, които издават справките е идеята на частните изпълнители.

Въпреки тези трудности през тази година частните съдебни изпълнители ще съберат около 1 млрд. лева, а водените от тях дела ще надхвърлят 200 хил., прогнозира още Дичев.

Експертът обаче коментира, че над 500 хил. са висящите съдебни дела у нас, а всяка година ръстът е от около 20%. Заради кризата и фирмите, и гражданите имат по-ниски доходи и трудно погасяват задълженията си.

Частното съдебно производство беше въведено през 2006 година. Оттогава събраните суми са около 2,3 млрд. лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 31 rate down comment 0
tenero
преди 11 години
Какво като длъжниците прехвърлят имота?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Дори и вписани като особен залог, по съответния ред и закон, винаги може да се прави текуща проверка. Този регистър е публичен и почти всеки /особено нотариуси и ЧСИ/ може да провери дали има вписване по партидата на физическо и/или юридическо лице.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 0
mos70
преди 11 години
Тепърва предстои банките да осъзнаят, че ако не смъкнат сериозно лихвите по кредити, ще гризат дървото със вземанията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още