IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът връща за преразглеждане закона за насърчаването на инвестициите

Условията за даване на гражданство на големи чужди инвеститори са „ненужно завишени", според Росен Плевнелиев

12:20 | 06.12.12 г. 2
<p>
	Според Росен Плевнелиев промените в закона не насърчават, а поставят допълнителни пречки пред инвеститорите. <em>Снимка: БТА</em></p>

Според Росен Плевнелиев промените в закона не насърчават, а поставят допълнителни пречки пред инвеститорите. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев ще върне за допълнително разглеждане текстовете от Закон за насърчаване на инвестициите, с които на големите чужди инвеститори се дава българско гражданство при определени условия, съобщиха от администрацията на държавния глава.

Мотивите си Плевнелиев ще обяви през следващата седмица, тъй като текстовете предстои да бъдат разгледани и от правния съвет към президентската институция.

Според новите разпоредби чуждите инвеститори ще получават българско гражданство, ако имат статут на постоянно пребиваващи от поне година и са вложили не по-малко от 1 млн. лева в капитала на българско търговско дружество, което изпълнява приоритетен инвестиционен проект.

Предвижда се също така статут на постоянно пребиваващ у нас да могат да получат инвеститори, внесли в капитала на българско търговско дружество не по-малко от 4 млн. лева като съдружници или акционери и притежаващи не по-малко от 50 на сто от капитала, в резултат на което са извършени инвестиции за придобиване на нови дълготрайни материални и нематериални активи в размер не по-малък от 4 млн. лева и са разкрити най-малко 50 работни места за български граждани.

Разрешение за постоянно пребиваване у нас може да получи и чужденец, който извършва дейност по изпълнение или поддържане на инвестиции клас А и Б или по приоритетен инвестиционен проект.

Според Росен Плевнелиев обаче приетите промени в закона не насърчават, а поставят допълнителни пречки пред инвеститорите, като въвеждат „ненужно завишени изисквания“.

От президентството уточняват, че в други държави от Европейския съюз (ЕС) действат доста по-занижени изисквания, при които се получава право на пребиваване. В Ирландия и Гърция например прагът е 300 хил. евро, в Естония – почти 64 хил. евро, а в Германия – 250 хил. евро и създадени 5 работни места.

„Световната практика показва, че този инструмент се използва за стимулиране на инвестициите в по-бедни райони и такива с по-висока безработица. В България са трите най-бедни региони в ЕС“, посочва се в съобщението на президентството до медиите.

Плевнелиев освен това смята, че не отчита същността на гражданството като политическа и правна връзка на лицето с държавата. „Българското гражданство вече означава и гражданство на ЕС. Преценката за това дали да се даде гражданство, или не не може да почива на финансови аргументи“, посочват от институцията.

В момента в чл.16 от Закона за българското гражданство съществува възможност при особени заслуги към Република България в икономическата сфера лицето да получи гражданство при облекчен режим. Това дава достатъчно гаранции, че този инструмент може също да послужи за насърчаване и на инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
platon
преди 11 години
Хубаво,но защо президента не казва нищо за преференциите които се предвиждат в същия закон за чуждестранните инвеститори и да не ги смята за добри и полезни? Защото има много примери,че инвеститори които идват само заради тези преференции,много скоро след като изтекат и се изнасят на по-изгодно място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Абсолютно съм съгласен тук. Бях втрещен като прочетох 4 млн. лева, Нас ни изкараха най-желаното място за получаване на гражданство, за това искаме толкова много. Този закон също защитава монополи! По този начин се продължава гоненето на хората с пари от България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още