IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция изпревари Ирландия и вече е номер 1 в света по спад на цените на жилищата

В глобален план ръстът на цените на жилищата се е забавил до средно 0,1% през третото тримесечие

14:24 | 07.12.12 г. 4
Гърция изпревари Ирландия и вече е номер 1 в света по спад на цените на жилищата

Гърция изпревари Ирландия и през третото тримесечие е била държавата с най-голям спад на цените на жилища, показват данни на консултантската компания Knight Frank. За периода юли-септември цените на жилищата в Гърция са паднали с 11,7% на годишна база и с 3,6% спрямо предходното тримесечие.

Първенецът в негативната класация от последните няколко тримесечия Ирландия вече е на втора позиция с годишно понижение на цените на жилищата от 9,6%. Спрямо второто тримесечие обаче в страната е регистриран ценови ръст от 1,5 на сто.

Третото място е за Испания, където жилищата са поевтинели с 9,3% на годишна база и с 2,4% спрямо предходното тримесечие.

Понижения на цените на жилищата са регистрирани още в Румъния, Холандия, Португалия, Кипър, Унгария, Дания, Хърватия и други.

От консултантската компания отбелязват, че заради дълговата криза през това тримесечие всички държави от еврозоната са в дъното на класацията им по поскъпване на жилищата.

„Изглежда много от основните пазари в момента потъват. Еврозоната в момента е във втора рецесия и доверието на купувачите е на рекордно ниско ниво“, посочва се в доклада на компанията.

Същевременно, на фона на стагниращия европейски пазар, има все повече доказателства, че жилищният сектор в САЩ наистина е на пътя на възстановяването. Цените на имотите в САЩ през третото тримесечие са отбелязали ръст от 3,6% на годишна база, нивото на незаетост е рекордно ниско, а началното жилищно строителство отбелязва ръст от близо 50%, посочват експертите.

Бразилия е страната-лидер по ръст на цените на жилищата през третото тримесечие, сочат още данните. На годишна база е отчетено повишение от 15,2%, а спрямо предходното тримесечие – 3%.

Следват я Хонконг и Турция. Първата десетка се допълва от Русия, Колумбия, Австрия, Китай, Малайзия, Норвегия и Исландия.

В глобален план ръстът на цените на жилищата се е забавил до средно 0,1% през третото тримесечие, след като през второто беше отчетено повишение от 1,1%.

Жилищният пазар в България

Страната ни запазва 16-тата си позиция в класацията по спад на цените на жилищата, като се задържа тенденцията понижението да забавя темповете.

През третото тримесечие е регистриран годишен спад от 2,2%, а спрямо предходното тримесечие – 0,5%, сочат данните.

Наскоро от компанията прогнозираха, че жилищният пазар у нас ще остане мрачен до края на годината, а търсенето на жилища ще остане слабо в близко бъдеще заради кризата, обхванала Европа, високата безработица, строгите критерии за кредитиране и ниското потребителско доверие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Людени
преди 11 години
Време му е !Ако не са тези "гадове" да задържат пазара .... вече щеше да е настъпила промяната .... ама нейсе !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Аз пък смятам да си купя апартамент в Бг с инвестиционна цел. Време му е вече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
mia11
преди 11 години
Някои други пък дебнат да купят цели островчета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Още няколко години спад и ще си купя вила на някой гръцки остров.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още