IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската вендинг асоциация съди Министерство на финансите

Браншът е обречен на фалит, ако не бъде отменено изискването за свързване на всички автомати с НАП, коментира Стойко Петков от БВА

09:17 | 10.12.12 г. 4
<p>
	Броят на вендинг автоматите у нас все повече ще намалява, прогнозират от БВА. <em>Снимка: stock.xchng</em></p>

Броят на вендинг автоматите у нас все повече ще намалява, прогнозират от БВА. Снимка: stock.xchng

Представители на Българска вендинг асоциация (БВА) ще се опитат да се преборят в съда с промените в наредбата на Министерството на финансите, които задължават свързването на всички вендинг машини със системата на Националната агенция по приходите (НАП).

От БВА вече са завели дело във Върховен административен съд срещу ресорното министерство с надеждата, че има възможност промените в наредбата  да отпаднат. Първото разглеждане на делото ще бъде на 18 декемрви.

Това съобщи пред Investor.bg председателят на браншовата асоциация Стойко Петков, който заяви, че браншът у нас ще бъде обречен на фалит, ако въпросната наредба не бъде спряна. По думите на Петков фирмите у нас са готови да търсят правата си в съда, тъй като държавната администрация отказва да им съдейства.

"Ние многократно се опитахме да проведем разговори с министър Дянков, за да обясним, че промените в наредбата и съпътстващите инвестиции, които бизнесът трябва да направи покрай тях, са единствено в тежест. До този момент обаче нямаме ответен отговор", обясни Петков.

Той уточни, че от август, когато промените в наредбата бяха обнародвани в държавен вестник, продажбите на продукти през автоматите са намалели с 20 %. На места търговците са изтеглили автоматите си и сега ги държат в склад или са ги пуснали да се продават на безценица. Някои от тях са готови да продадат машини, които са нови и са били купени за суми от 6-8 хил. лв., за 300-400 лв.

Още по-тежко е положението с продажбите на самите машини. По думите на Петков през последната половин година представителите на бранша изцяло са спрели да инвестират в закупуването на нови автомати. Вносителите и търговците на вендинг устройства отчитат 95 до 100% спад в продажбите през последната година, като най-осезаемо „затишието“ е започнало да се забелязва от август насам.

Въпреки заканите на Министерство на финансите, че ще има „солени“ глоби за всеки неизряден търговец, който не е свързал машините си с НАП, към този момент санкции няма.

Петков обясни, че асоциацията и ръководството на НАП са имали взаимни срещи, на които бизнесът е успял да договори отсрочка, в която да се опита да се адаптира към новите правила. Първоначално острочката е била за един месец. Сега браншът ще има време до края на текущата календарна година, за да успее да си купи устройства, да ги инсталира към автоматите си, а и да заплати на телекомуникационна компания, която да се погрижи за предаването на информацията.

"От НАП видяха, че бизнесът не е готов да отговори на изискванията и първоначално поставената дата. В крайна сметка в момента те не налагат глоби на търговците", коментира Петков.

Председателят на БВА заяви, че фирмите у нас все още се надяват, че въпросната наредба в крайна сметка ще отпадне, когато държавната администрация разбере, че бизнесът у нас няма нужния финансов ресурс, за да посрещне новите изисквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Пича, който сложи машина и си я поддържа в нашия цех безропотно си сложи апарата. как так едни успяват а други не успяват? то винаги калпазани, които грам данък не искат да плащат. И аз не искам да издавам касови бележки ама закона ме задължава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
mitkopom
преди 11 години
Хмм, не знам това е ситуация в която и едните са прави и другите. Може би решението на проблема е в облагане с нещо от сорта на патентен данък на автомат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
bstoyano
преди 11 години
Няма какво да протестират, всички плащат данъци, а те - не. Машините им се били обезценили. Ами нали им начислявате амортизации, ве. И аз не искам да плащам осигурителни "вноски" (данък!), защото са пари на вятъра, ама ми се налага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още