IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанасова: Някои плащания минават към НЗОК, заради намаления бюджет на МЗ

От догодина със здравни вноски ще се плащат дейности, които досега бяха ангажимент на държавата

09:09 | 10.12.12 г. 2
Атанасова: Някои плащания минават към НЗОК, заради намаления бюджет на МЗ

През следващата година Министерството на здравеопазването ще плаща за по-малко дейности, прехвърляйки ги към Националната здравноосигурителна каса, заради намалението на бюджета на министерството със 100 милиона лева. Това каза тази сутрин в интервю за БНТ министърът на здраеопазването Десислава Атанасова.

Здравният министър обясни, че заради постановлението на Конституционния съд от юли тази година, което обяви за противоконституционен трансфера от здравната каса към министерството на 100 млн. лв., се е наложило министерството да прехвърли към касата някои медицински дейности, които досега са били ангажмент на държавата.

Така от 2013 година към касата преминава заплащането на ваксините и имунизаците, асистираната репродукция, интензивното лечение, абмбулаторно наблюдение на психиатрични заболявания и др. От догодина тези дейности ще се плащат не с пари от държавния бюджет, а със средствата от здравни осигуровки, събирани в касата.

На въпрос дали ще стигне планираният  бюджет за здравеопазване през 2013 година, министърът посочи, че бюджетът за следващата година е най-големият, близо 3,4 милиарда лева, разпраделени в МЗ, НЗОК и министерството на труда и социалната политика.

Атанасова коментира още, че системата на болничното здравеопазване е нереформирана и призова към постигане на национален консенсус по редица въпроси, свързани с болниците и болничното лечение.

Като посочи, че до края на мандата радикални реформи няма как да се проведат, Атанасова постави въпросите за това дали всички болници трябва да работят с касата, дали националната здравна карта да бъде задъжигелна или МЗ да решава за необходимостта от болници в дадено населено място, дали болниците да продължават да бъдат търговски дружества и други.

„Болничната помощ е сектор, който не търпи резки движения и трябва да има национална консенсусна стратегическа рамка по тези въпроси, каза Атанасова и допълни, че ведомството вече е изработило такъв документ и е представен за обсъждане.

Десислава Атанасова не е склонна на компромис и няма да подкрепи връщане на стрия режим за пушене на закрито, стана ясно още от думите й. Тя смята, че комисията по здравеопазване в парламента също няма да позволи връщагне назад, защото не трябва да се противопоставят бизнесът и здравето. Парламентът ще реши окончателно необходима ли е промяна, каза Атанасова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Miglena Ivanova
преди 11 години
Здравейте, благодаря, коригирано е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
xclusiv
преди 11 години
правописна грешка: "Конституционния сът"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още