IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и САЩ с план за процедурите при фалит на системно важни банки

Кредиторите и акционерите във финансови институции с глобално значение ще трябва да поемат основната част от загубите, пише FT

14:06 | 10.12.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Великобритания и САЩ с план за процедурите при фалит на системно важни банки

Съвместен план, който да определя реда и процедурата по фалита на най-големите банки в света, са съгласували финансовите власти в САЩ и Великобритания, съобщи британският вестник Financial Times.

Планът е разработен въз основа на проучване на обстоятелствата около краха през есента на 2008 г. на една от водещите инвестиционни банки в САЩ - Lehman Brothers.

„Процедурата предвижда основите загуби при фалит на финансова институция със световно системно значение да бъдат понасяни от кредиторите и акционерите. При това властите възнамеряват да следят банката да разполага с достатъчно собствени средства, за да изпълни всичките си задължения пред данъкоплатците“, посочват авторите на проектодокумента, които заемат ръководни постове в американските и британските финансови ведомства, сключили споразумението.

От вестника уточняват, че програмата ще покрива 16 от най-големите американски и британски банки, чиито операции на финансовите пазари дават отражение по целия свят.

При крах на банката висшият мениджърски състав ще бъде отстраняван, но най-важните насоки в дейността на финансовата институция ще бъдат поддържани, а онези дъщерни структури, които са запазили устойчивостта си, ще продължат да функционират.

Разработеният план предвижда държавна намеса за стабилизиране на положението, когато фалитът на банка заплашва с възникване на системна криза и последиците надхвърлят границите на една отделна държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ABBA
преди 11 години
Скромни веее :) Някои банки.Да си кажат направо: цялата система...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още