IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Маджзуб: Сега е моментът за инвестиции в България и в нейната младеж

Призовавам правителството да създаде условия младежите да останат или да се върнат в България, казва ливанският консултант

09:05 | 12.12.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span style="font-family: Arial, sans-serif;">Рами Маджзуб. </span><em style="font-family: Arial, sans-serif;">Снимка: Личен архив</em></p>

Рами Маджзуб. Снимка: Личен архив

Рами Маджзуб е съосновател на българско-ливанската консултантска компания SoLEC (Sofia Lebanon Emirates Consulting), която улеснява бизнесмени от Близкия Изток в инвестициите им в България. Наред с това той е съветник на Министъра на телекомуникациите в Ливан, както и асоцииран директор Развитие към Ливанско-американския университет.

Себе си описва като „социален предприемач“. Редовно пътува из цял свят, но е влюбен в България. И то не само защото съпругата му е българка. Запленен е от красотата на природата и изобилието от възможности за бизнес, социални контакти и приятно време. Убеден е, че трябва да се изготви целенасочена програма в подкрепа на предприемачеството сред младежите. Това е и една от мисиите на неговата компания.

- Като начало, кажете ни малко за себе си. Вие посещавате често България вече много години. Каква е връзката ви със страната?

Аз съм от Ливан, но съм емоционално свързан с България, тъй като моята съпруга и деца са български граждани. Влюбих се в страната ви още от първия път, когато бях тук.

Като социален предприемач аз съм основал или съм участвал в основаването на множество организации, като най-скъпи за мен са JCI Ливан – ливанското представителство на най-голямата в света неправителствена организация JCI с над 200 хил. членове по света. По тази линия установих контакти и със създателите на българското представителство на организацията.

Днес, заедно с няколко български колеги и приятели, създаваме платформа в лицето на SoLEC, която ще съдейства на чуждестранни граждани да инвестират в страната. Голяма част от приходите от нея ще бъде предназначена за финансиране на проекти на млади предприемачи.

- Какви са бизнес нагласите в Ливан и Близкия Изток в момента?

Не можем да разглеждаме Близкия Изток като една обща бизнес единица. В страните членки на Съвета за сътрудничество на страните от Персийския залив пазарът е донякъде "самодостатъчен“ и в много по-добро положение, и в по-малка степен засегнат от кризата в сравнение с държавите от Източното Средиземноморие, като Ливан, както и страните в Северна Африка.

- Има ли голям интерес към инвестиции в Европа от страна на тези бизнеси?

Дори по време на криза Европа остава модел и цел за много бизнеси, които се опитват да въвеждат дадени европейски модели в собствените си страни или се стремят да разширят дейността си на някои нови пазари в Европа.

- Що се отнася до България, има ли интерес за бизнес и на нашия пазар?

България остава сравнително неизвестна като пазар за много от бизнесмените и инвеститорите в Близкия Изток. При все това, тези, които са я посещавали дори веднъж или са чували за нея, определено я намират като място с голям потенциал и много талант.

Имиджът за липса на прозрачност и добро управление в България остава една от основните пречки, за които правителството, бизнесът и неправителствените организации трябва да си сътрудничат, за да решат по възможно най-добрия начин.

- По какъв начин инвестициите и интересът, насочен към България и Европа, са повлияни от политическото напрежение в части от Арабския свят?

Логично, напрежението в някои арабски страни окуражава арабските бизнесмени да търсят нови алтернативи в средносрочен план. Европа и България (ако успее да се позиционира добре) биха могли да са една от възможностите в това отношение.

Последна актуализация: 04:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
2
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 11 години
процесът е необратимо стартирал......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 11 години
процесът е необратимо стартирал......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още