IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания може скоро да изгуби първокласния си кредитен рейтинг

Това обаче не притеснява финансовия министър Осбърн, според когото е по-важно дали това ще има ефект върху доходността на облигациите

09:39 | 15.12.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Великобритания може скоро да изгуби първокласния си кредитен рейтинг

Денят, в който Великобритания ще изгуби първокласния си кредитен рейтинг, изглежда все повече се приближава, въпреки че приоритет на сегашното правителство е той да бъде запазен, пише CNBC.

Вчера международната рейтингова агенция Standard & Poor’s (S&P) понижи перспективата по максималния кредитен рейтинг на страната до „негативна“ заради слабото икономическо възстановяване и лошото състояние, в което са публичните финанси.

След действията на S&P всички очакват реакцията на Moody's. Агенцията обеща да преразгледа британския кредитен рейтинг в началото на 2013 г.

Въздействието на понижението на кредитния рейтинг обаче може да бъде сравнително малко за Великобритания. Дори министърът на финансите Джордж Осбърн омаловажаваше значението на рейтинга на Великобритания през последните седмици.

“Това е един тест заедно с другите, но най-добрият тест е при каква лихва можеш да заемаш пари”, коментира Осбърн пред британския парламент в четвъртък. Той даде пример с Франция и САЩ, които също изгубиха първокласните си рейтинги, но това не доведе до скок в доходността по държавните облигации.

Освен това, голяма част от заплахите за британската икономика вече бяха калкулирани от пазарите. Затова понижаването на кредитния рейтинг на страната би имало по-скоро символичен ефект, отколкото катастрофален, коментира Саймън Уелс, главен икономист в HSBC.

Великобритания се счита за сигурно убежище за инвеститорите на фона на развоя на събитията в държавите от Европейския съюз и особено на страните от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Великобритания трябваше да изгуби първокласния си кредитен рейтинг още през ноември-декември миналата година!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още