IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Европа трябва да работи много, за да запази щедрата си социална система

Нужни са повече разходи за изследвания и образование и реформа на трудовия пазар и данъчната система, подчертава немският канцлер

12:45 | 17.12.12 г. 34
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Европа ще трябва да „работи много упорито“, за да запази най-щедрата социална система в света и да остане конкурентоспособна в световен мащаб, заявява германският канцлер Ангела Меркел в интервю за британския вестник Financial Times.

Ключът за способността на Европа да преодолее предизвикателството на глобализацията е да харчи повече за изследвания и образование и да реформира из основи своя пазар на труда и системата на данъчно облагане, за да възстанови конкурентоспособността, посочва Меркел.

„Ако в Европа днес живее малко над 7% от населението в света, а континентът осигурява около 25% от световния брутен вътрешен продукт и му се налага да финансира 50% от социалните разходи в глобален мащаб, то е очевидно, че ще трябва да работи много упорито, за да запази своето благосъстояние и начина си на живот“, подчертава тя. „Всички ние трябва да спрем всяка година да харчим повече, отколкото произвеждаме“, добавя германският канцлер.

Макар че не предлага таван за социалните разходи като мярка за конкурентоспособността, тя загатва за това в светлината на нарастващите социални разходи на фона на застаряващото население. Всъщност Меркел твърди, че Германия е изправена пред едно от най-големите си демографски предизвикателства.

Дори ако страната контролира своите дългове и дефицит, но ползва целия си бюджет за социални разходи и нищичко за изследвания, тя би създала лоши условия за конкурентоспособността на бизнеса в световен мащаб, отбелязва тя.

За срещата на високо равнище на лидерите на държавите-членки на Европейския съюз, която се проведе през миналата седмица, германският канцлер замина с намерението да постигне споразумение за мерки за повишаване на конкурентоспособността, което би се превърнало в голяма крачка по пътя към по-тясна икономическа обвързаност.

Тя не успя да получи пълна подкрепа за позицията си, най-малкото от страна на френския президент Франсоа Оланд, който настоява, че бъдещите договори за „конкурентоспособност и растеж“ не трябва да бъдат задължителни за всички държави-членки на еврозоната.

Меркел обаче отхвърля предположението, че традиционният френско-германски „двигател“ за по-тясна интеграция в Европа не работи както трябва, след като Оланд бе избран на поста през май. „Независимо, че представяме различни държави и произлизаме от различни политически среди, винаги откриваме решенията заедно“, убедена е тя.

Германският канцлер гледа на взаимоотношенията им като на нещо подобно на „голямата коалиция“ между нейния Християндемократически съюз и лявоцентристката германска Социалдемократическа партия. Тя оглавяваше такова коалиционно правителство от 2005 до 2009 г., а може да ѝ се наложи да повтори упражнението още веднъж след изборите в Германия догодина.

На срещата в Брюксел обаче бе ясно, че приоритетите на Меркел и Оланд са различни. Френският президент имаше силното желание да бъде постигнато споразумение за един щедър бюджет, който да съживи растежа в държавите-членки, застигнати от рецесия. Меркел обаче бе непреклонна, че подобно финансиране трябва да бъде умерено, „ограничено във времето и за точно определени проекти“, като не трябва да надхвърля 10-15 млрд. евро.

Тя обясни, че опитът ѝ на гражданин, преживял краха на комунистическото управление в Германската демократична република, е оцветил политическата ѝ кариера оттогава. „Видяхме с очите си в ГДР и цялата социалистическа система, че икономика, която не е конкурентоспособна, отказва благоденствие на хората и в крайна сметка води до сериозна нестабилност“, припомня германският канцлер.

„Намирам за тревожно, че мнозина в Европа просто приемат, че заедно със САЩ Европа осигурява рамка за световен еталон – че Европа е традиционно силна и че светът ни гледа“, изтъква тя. „Оттогава се появиха много нови модели: Китай, Индия, Япония, Бразилия, а към тях ще се присъединят още страни, които работят упорито и се доказват като иновативни“, добавя Меркел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

31
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Меркел: Европа трябва да работи много, за да запази щедрата си социална система Това се отнася за всички ситеми , още повече ако са нереформирани. Късно е за работа - идва време за фалит .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 11 години
Мави , нали се сещаш че освен социалистите вярващи в светлото бъдеще и капиталистите също са прочели дядо ти Маркс и по специално главата за противопоставяне на класите . Та преди по улиците да излязат представителите на работническата класа същите тези капиталисти ще са ги удавили в евтини кредити , работнически акции и всякакви подобни "благинки" :) Вярвай ми - няма скоро да има партизански отряди :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Кое му беше безплатното? Държавата или от данъци или от дългове плаща. И едното и другото обаче се плаща от хората. А да ти кажа за плащането на образованито ... аз сам съм си плащал - значи всеки може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
И какво му е толкова пагубното че Европа застарява. Ами дали има нужда наистина да се увеличава населението на Земята безгранично. Повече население => повече отпадъци, енергоресурси, емисии, по-скъпи храни. Стимулира се до две деца. Колкото за поддържане на популацията. Ние по-белите хора не чакаме ходжата да каже колко деца да имаме. Защо хората преди повече от 20 години имаха по 2-3 деца? Безплатно образование, безплатно здравеопазване. Всички са на работа. Дори да се разболееш трайно или умреш, то твоите деца ще завършат университет без да плащат. Общежитие по 3 лв./месец. Стипендия = 1/2 мин. заплата. Работното място те чака преди да си завършил. Е, с договор 3 години но държавата ще си върне парите за даденото до тук. Сега ако не си в състояние да си осигуриш децата ще си останат доживот гаврошовци. Мой познат със сълзи на очи ми каза преди 5 месеца , че дъщеря му спира да учи след 2-та година медицина в Плевен защото няма пари да я издържа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Според мен единственият ПРОБЛЕМ е политиката и политиците. Всичко друго се решава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Какво значи "хората искат да живеят днес?"Точно тази максима доведе до някакви уникални загробващи кредитни нива на населението. "Искам модерен ТВ, искам модерна кола, искам модерен маптоп, смартфон, таблет,хладилник". Имам 800-900 лв заплата, кво ми пука вземам всичко на изплащане и ще живея сега децата ми ще плащат после. Пълни глупости! На соца едно от малкото му хубави неща бяха, че чакаш да получиш нещо СЛЕД като си събрал пари и изработил, А НЕ ПРЕДИ ТОВА! Затова сега спасяваме Гърция, защото "дай да живеем сега, после ще върнем парите с лихвите"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
"Хората искаха да живеят днес, а не да чакат някакво все не идващо илюзорно бъдеще."Що не идеш да им обясниш на хората в Сопот, че живеят "днес", а не в гадния социализъм на 80-те г., да видиш какво ще ти кажат! Разходи се из Видим и им разкажи как се живее сега в приказките и как са се мъчили през соца... *** и убеждавай тези половин милион българи, дето са без работа, че вече живеят "ДНЕС" "свободна" България...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Все ми е това вече какво ще стане, но на такива като Меркел не им е все това! Тук в България ще си останете и капиталистите, и пролетариатът по форумите, защото сте измислени и едните, и другите! По-интересно е как ще се развият нещата по улиците на Европа. После вие само ще преглъщате както Буров през есента на 1944 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Няма пълно щастие, нали знаеш! Ние им завиждахме за дънките и дъвките, а те ни завиждаха за платените отпуски по месец и повече, профсъюзните почивни бази на море и планина, безплатните профсъюзни санаториуми в райски места с минерални извори и лечебна кал, двугодишните платени отпуски по майчинство, безплатното образование до дипломиране в университет, осигурените работни места за всеки, навършил пълнолетие, за пенсионната система, безплатното здравеопазване на цялото население,...Сега измислени от преди няколко години капиталисти като теб може да виждат едни неща, но аз тогава съм говорил с доста хора зад бариерата и съм виждал как се отнасят разни истински капиталисти, които гледаха малко над битовизми като колко марки автомобили се движат по улиците, към това, което правим тук...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
В Китай в момента действа най-лошото и от двете системи . Центализирана- псевдо пазарна икономика :) Да на базата на евтин труд и политически договорки САЩ имат своите успехи , предстои да видим колко ще са трайни в една ситуация на стагниращи външни пазари . Не знам за теб , но аз не съм оптимист освен ако просто не върнат жеста на САЩ и не се превърнат в вносител номер 1 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още