IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция е изкупила обратно облигации с номинал от почти 32 млрд. евро

Страната е приела всички оферти на частните кредитори, като изплатените суми варират между 32,2% и 40,1% от номинала по ценните книжа

18:32 | 17.12.12 г. 3
Гърция е изкупила обратно облигации с номинал от почти 32 млрд. евро

Гърция е приела всички оферти на частни инвеститори в рамките на обратното изкупуване на държавни облигации. Атина е изкупила ценни книжа с номинал от общо 31,9 млрд. евро, съобщи гръцката Агенция за управление на държавния дълг, цитирана от РИА Новости.

Очакванията са операцията да помогне на страната да намали държавния си дълг с около 20 млрд. евро.

Първоначално Гърция планираше да похарчи за обратно изкупуване на дълга 10 млрд. евро, осигурени от временния спасителен фонд за еврозоната - Европейския инструмент за финансова стабилност. Впоследствие обаче получи одобрение от кредиторите си за увеличаването ѝ с 1,29 млрд. евро, за да удовлетвори всички оферти.

Сумите, които ще получат частните инвеститори, варират между 32,2% и 40,1% от номинала по ценните книжа в зависимост от срока на погасяване и текущата им пазарна цена.

Операцията за обратно изкупуване на държавни облигации е второто преструктуриране на гръцкия държавен дълг, собственост на частни кредитори, след „доброволното“ отписване на част от стойността му – около 100 млрд. евро – което беше осъществено през пролетта.

От последните действия на гръцкото правителство спечелиха хедж фондове, които бяха закупили облигациите по пазарни цени, включително в момент, когато стойността на облигациите бе достигнала почти нулеви нива.

Загубите са за гръцките банки, които бяха принудени от правителството да се разделят с почти целия пакет държавни облигации на стойност 17 млрд. евро, който им бе останал след преструктурирането през пролетта.

Местните кредитни институции обаче получиха обещание за рекапитализиране чрез кредити от Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Да не говорим колко са били доволни хедж фондовете, заради които е била цялата патаклама. Гърците със сигурност биха предпочели да им отпишат дълга, вместо да си го плащат по 30 - 40%. Или пък си скубят косите, че не са го изкупили по същото време, когато са изкупували и въпросните фондове. Ама алъш -веришът си върви, от гърците вече явно нищо не зависи и трябва да спазват всички инструкции безпрекословно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
pecan
преди 11 години
не трябваше ли да бъдат задължени и гръцките пенсионни фондове да участват в операцията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още