IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кметът на Банско поиска да започне процедура за разширяването на ски зоната*

Георги Икономов внесе подписка в Министерския съвет и настоява за законови промени, които да позволят доизграждането на писти и съоръжения

11:58 | 19.12.12 г. 2
<p>
	Планира се ски пистите да се разширят с 20-30 км и да се изгради още една кабинкова линия. <em>Снимка: БТА</em></p>

Планира се ски пистите да се разширят с 20-30 км и да се изгради още една кабинкова линия. Снимка: БТА

Кметът на Банско Георги Икономов поиска да започне процедура за доизграждането на ски зоната над Банско.

Днес Икономов внесе в Министерския съвет (МС) подписка в подкрепа на разширяването на ски зоната, в която са събрани над 8 хил. подписа на граждани и гости на градчето.

По думите на Икономов гражданите и гостите на града подкрепят зимния туризъм и настояват за законови промени, за да е възможно доизграждането на ски зоната.

„Категорично искам да кажа, че няма да се излиза от съществуващата концесия. Искаме това, което е определено като концесия в териториално-устройствения план на ски зоната, да се уплътни повече“, обясни градоначалникът.

Той посочи, че се планира ски пистите да се разширят с 20-30 км и да се изгради още една кабинкова линия.

Премиерът Бойко Борисов и икономическият министър Делян Добрев приеха подписката, като Борисов обеща казусът да бъде разгледан.

Георги Икономов за пореден път обвини гражданските и природозащитните организации, че спъват развитието на зимния туризъм и „затварят мостове и улици и говорят повече, отколкото има нещо истинско в техните думи“.

Кметът на Банско разкритикува екоорганизациите, че спряха промените в закона за горите, с които обачещеше да се позволи буквално безконтролно строителство върху горските терени и в защитените зони.

Разширяването на ски зоната над градчето не е възможна и заради съпротивата на ЮНЕСКО, под чиято егида е природен парк „Пирин“, в границите на който попада и част от сегашната ски зона.

През юни организацията излезе с критичен доклад за състоянието на парка и предупреди, че изключването на ски зоните над Банско и Добринище от парка и обявяването им за буферни зони не може да бъде използвано като прецедент, за да се правят допълнителни промени на границите на парка.

От ЮНЕСКО подчертаха, че е важно с новия план за управление на природния парк да се гарантира, че ски зоните в буферните зони няма да бъдат разширявани.

През миналата година правителството се готвеше да промени Закона за концесиите, за да позволи да бъдат извършвани корекции в концесионните договори "в движение“ заради концесионера на ски зоната над Банско – Юлен. Екоминистерството констатира, че дружеството е нарушило концесионния договор и е използвало многократно повече площи от Пирин от заложеното в концесията.

Природозащитници обаче спряха скандалната поправка, още повече, че заради незаконното разширяване на ски зоната срещу България тече и европейска наказателна процедура.

Последна актуализация: 03:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
Категорично искам да кажа, че няма да се излиза от съществуващата концесия. Искаме това, което е определено като концесия в териториално-устройствения план на ски зоната, да се уплътни повече, обясни градоначалникът.****************************Е това не е ли мутрашко безочие?! Не искам да коментирам трябва ли или не трябва да се развива скитуризъм в Банско и как! Единствено искам да коментира този кмет факта, че почти половината от съществуващата инфраструктура в момента е извън границите на концесията! Някой е строил на принципа "Законът е врата у поле!", това нито се коментира, нито се санкционира, а смело се гледа напред и се иска "уплътняване" на статуквото...Не'ам думи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
melon
преди 11 години
Родиносъсипниците ще въртят и сучат, но ще постигнат това, което е мисията на живота им - съсипване на българската природа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още