IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Навлезе ли във фаза на възстановяване жилищният пазар в България?

Добрите времена отново се отлагат, перспективите са помрачени заради кризата, високата безработица и нежеланието да се поемат дългове

14:33 | 25.12.12 г. 36
<p>
	Осезаеми движения на цените и ръст на сделките не може да се очакват и през следващата година. Снимка: Investor.bg</p>

Осезаеми движения на цените и ръст на сделките не може да се очакват и през следващата година. Снимка: Investor.bg

Измина една изключително спокойна и предвидима година за жилищния пазар в България. Секторът като че ли тръгна по пътя на възстановяването, за което свидетелстват забавеният темп на понижението на цените, потвърдено от данните на Националния статистически институт (НСИ) и редица консултантски компании, както и известното засилване на интереса на потенциални купувачи, което се отчита от агенциите.

За всички играчи на пазара обаче е ясно едно – бумът отпреди кризата няма да се повтори, а възстановяването след спукването на балона ще бъде доста по-дълго от очакваното не само заради кризата, обхванала Европа, а и заради демографските проблеми и високата безработица у нас, които оказват допълнителен натиск върху активността.

Осезаеми движения на цените и ръст на сделките не може да се очакват и през следващата година. Най-активни на пазара се очаква да останат купувачите на първо собствено жилище, които имат известна сигурност в бъдещето и им е омръзнало да стоят в позиция на изчакване.

Малкото купувачи на пазара обаче със сигурност няма да сключват сделките прибързано, каквато тенденция имаше преди кризата. Още повече, че хората с ограничен бюджет вече се затрудняват да намерят достатъчно качествено жилище на добра цена, което да отговаря на всичките им критерии.

Жилищният пазар – фаза на възстановяване

„Още през първата половина на 2011 г. пазарът на имоти в България направи опит да премине във фаза на възстановяване предвид по-добрите тогава перспективи за излизане на икономиката от кризата. Тези първи опити обаче бяха помрачени от задълбочаването на дълговата криза в Европа и съпътстващите негативни икономически тенденции, които се засилиха през втората половина на 2011 г.“, коментира за Investor.bg Полина Стойкова от Bulgarian Properties.

“В резултат на това, имотният пазар се върна в кризисен режим, довел до тенденция на свиване на обема на сключените сделки до средата на 2012 г.”, допълни тя.

През втората половина на 2012 г. станахме свидетели на повече позитивизъм, затихване в спада на цените на имотите и повече сключени сделки с ваканционни имоти. Развитието на имотния пазар в положителна посока обаче се диктува най-вече от нарастващия чуждестранен интерес и покупки на имоти от руски купувачи, смята Стойкова.

Последна актуализация: 10:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 0
biserz
преди 11 години
Цената на жилищата трябва да е колкото дават за тях. Проблемът е, че тук този пазар се определя от мутрафони, които се съчетаха с банките. Другият е, че всички искаме да продаваме скъпо и да купуваме евтино - което като психологическа нагласа е общовалидно за всички хора, но за нас българите измеренията са други...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
леж на тая кълка-личи си, недвижими имоти си гледал в нета само:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"колко смятат, че трябва да е цената на жилищата?? "-----------------------Календар,защо питаш? Какво ще направиш ако разбереш? Да не би да знаеш къде е скрито и/или да имаш достъп до тайното копче, което определя посоката на цените? Ако е така, да ти кажа - върти го надолу и няма да сгрешиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 2
kalendar
преди 11 години
добре де...тия които чакат "корекции" още надолу(не говоря с намаляване от типа на 3-5% на година) колко смятат, че трябва да е цената на жилищата?? ПС:оня глупава формула за 100те наема не действа по 2 причини-1. измислена е много отдавна и в момента(разбирай от повече от 10 год) даже няма пазар на който да е валидна-който е следил западните пазари и азиатските знае за какво говоря-изключение беше Украйна, за малко; 2. В България наемите са нереалистични(разбирай-ниски в големите градове-заради фалшиви обяви и т.н. и високи в малките-а там вече са и без това нерентабилни). Единственият пазар, който се сещам да е падал дълго време е Японският, ама ако погледнете какви са цените там(предвид че падат от '87 до сега и не са спрели) ще се скъсате да се пляскате по челото-все едно Манхатан.Относно цените в Бг-винаги са били ниски(спрямо западните) и ще си останат ниски. Не сравнявайте бедните предградия на Лондон(на 60 км от центъра) с добрите квартали на София. Та очаквам отговори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 4
ale1
преди 11 години
Навлезе ли във фаза на възстановяване жилищният пазар в България--------------------Когато се пишеше: Имотите Падат - Те падаха без значение дали това се харесва от всички.......Щом се пише "фаза на възстановяване жилищният пазар"....Значи Имотите се възстановяват..и пак без санкция на чудещите се-----Пазарът е глупава система защото винаги има *** които не са съгласни ...и накрая плащат сметката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 1
lozkhris
преди 11 години
Изобщо не е няколко пъти над българската.Инвестициите в Китай започнаха преди 30 години,уважаеми.В момента борбата е точно да се повиши валутата и Китай да започне да купува,вместо само да произвежда.А в Бангладеш инвестиции също има.Както и във Виетнам, Лагос и Камбоджа-погледни да видиш етикетчетата на разни парцалки.На път е и Бурма.Така че Китай далеч не е вече инвестиционната дестинация от близкото минало.И да,с евтина работна ръка се прави конкуренция,уважаеми.Ако вместо да се вторачваме в изкуственото евро,обслужващо само Германия и отчасти Франция, се постараем да създадем подходящ климат за инвестиции и производство,тогава икономиката ни ще тръгне напред.Щото само с апартаменти и офис-сгради,от които никой няма нужда икономика не се прави. Прави се с производство, консумация и износ.Ето затова ти трябва евтина работна ръка.А че тя с времето ще поскъпва - то е ясно. Ама тогава основата ще е здрава.И конкуренцията ще е още по-силна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
Jay Gould
преди 11 години
Стига с тая евтина работна ръка бе! Ако нещо някога е зависило от нея, то всички инвестиции щяха да са в Бангладеш, а не в Китай където средната заплата е няколко пъти над българската
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 5
trendline
преди 11 години
Да ти имам оптимизма. А да сравняваш България с прибалтийските републики ???. Виж демографския профил на населението. Етническия профил също. Доходите намаляват. Всичко младо и читаво заминава да учи навън и с тенденция да работи също там. Тези цикли с цените на жилищата са 10 годишни (с няколко подпериода в тях). Не чакай да растат в близко време. Ако банките изсипят имотите от необслужваемите ипотеки на пазара и/или руснаците спрат да купуват (има такива нагласи в техните медии), стой та гледай какво ще стане с цените на НИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 16
bubblehead
преди 11 години
Забравете за ръст на имотния пазар следващите 10-20 години,--------------------------------------------------------------------------------------Балкандо , балкандо дъл ти е ясно байно кво означава 10 години без ръст на цените на имотите!? Ами много просто означава просто да лягаме кротко и да умираме... и това означава щото нормалния тренд на нормално развиваща се икономика е удвояване на цените за 10 години , а ние не сме нормална ние имамме да догонваме и да се кохезираме.... Това се е случвало в УСА от ВСВ насам на всяко десетилетие удвояване, това се случва днес в Русия , Китай , Бразилия и навсякъде където поне малко мърда икономиката не като нашата където доходите се утроиха за последните 10 години а цените са пак на из ходно положение - Жан виденово правитеслтво... Без да навлизъм в дълбоки анализи които никой почти в България неможе да разбере ( ако не еживял на запад ) поради депресивната песимистична нагласа на нашенеца то проблема на пазара у нас е напълно повредената пазарна психология на участниците. Но дори с тия сбъркани участници черна дупка от България не можете да направите от България , защо с тоя шампионски ръст на доходите които имаме в Европа и демографията ще се преобърне след 5 -10 години . И тогава ще усъмнем някой ден с португалски заплати ( ай да не са средни европейски ), емигранстки натиск и преобръшатне на демография подобно на западна Европа белите не раждат обаче *** прииждат колкото щеш ( то не че големите градове не растат и днес) ... и цени африкански на имотите ... Тогава какво правим!? Какво чудо ще направи тогава сбърканото пазарно поведение на българина коийто се лашка от една крайност в друга!? Лежте на тая кълка как цените не мърдат в следващите 10 години, лежте... ха-ха-ха! Аз я карам малко с бутонките срещу обудаления нашенец ама човек да пощръклее като чуе че цените нямало да мърдат в следващите 20 години... Я питайте в Естония естонските депресивни песимисти колко спечелиха като чакаха цените да паднат още .... Вече цените в Естония са нагоре с 30% от дъното , а тя е единствената държава в Европа където цените направиха такъв кратер с 50% надолу като у нас ( оставаме настрана че там имаше доста по сериозен балон от у нас) , единствената държава с по-лоша демография за момента от България и ръста на доходите е подобен на у нас но все пак леко по-нисък през последните 3 години ... питайте естонските песимисти ( и латвийските и литовските тоже) какво се случи за 10-20 месеца , за години ехе... А честита нова година! ха-ха-ха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 15 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
Под "чуждестранни" инвестиции БСП разбират капитали на техни членове или обкръжението им, които по обясними причини /криминален произход/ в момента стоят в чужбина! Чакат ББ да падне, за да не им се задават въпроси за произхода им. На тях разчитат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още