IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Навлезе ли във фаза на възстановяване жилищният пазар в България?

Добрите времена отново се отлагат, перспективите са помрачени заради кризата, високата безработица и нежеланието да се поемат дългове

14:33 | 25.12.12 г. 36
<p>
	Осезаеми движения на цените и ръст на сделките не може да се очакват и през следващата година. Снимка: Investor.bg</p>

Осезаеми движения на цените и ръст на сделките не може да се очакват и през следващата година. Снимка: Investor.bg

Измина една изключително спокойна и предвидима година за жилищния пазар в България. Секторът като че ли тръгна по пътя на възстановяването, за което свидетелстват забавеният темп на понижението на цените, потвърдено от данните на Националния статистически институт (НСИ) и редица консултантски компании, както и известното засилване на интереса на потенциални купувачи, което се отчита от агенциите.

За всички играчи на пазара обаче е ясно едно – бумът отпреди кризата няма да се повтори, а възстановяването след спукването на балона ще бъде доста по-дълго от очакваното не само заради кризата, обхванала Европа, а и заради демографските проблеми и високата безработица у нас, които оказват допълнителен натиск върху активността.

Осезаеми движения на цените и ръст на сделките не може да се очакват и през следващата година. Най-активни на пазара се очаква да останат купувачите на първо собствено жилище, които имат известна сигурност в бъдещето и им е омръзнало да стоят в позиция на изчакване.

Малкото купувачи на пазара обаче със сигурност няма да сключват сделките прибързано, каквато тенденция имаше преди кризата. Още повече, че хората с ограничен бюджет вече се затрудняват да намерят достатъчно качествено жилище на добра цена, което да отговаря на всичките им критерии.

Жилищният пазар – фаза на възстановяване

„Още през първата половина на 2011 г. пазарът на имоти в България направи опит да премине във фаза на възстановяване предвид по-добрите тогава перспективи за излизане на икономиката от кризата. Тези първи опити обаче бяха помрачени от задълбочаването на дълговата криза в Европа и съпътстващите негативни икономически тенденции, които се засилиха през втората половина на 2011 г.“, коментира за Investor.bg Полина Стойкова от Bulgarian Properties.

“В резултат на това, имотният пазар се върна в кризисен режим, довел до тенденция на свиване на обема на сключените сделки до средата на 2012 г.”, допълни тя.

През втората половина на 2012 г. станахме свидетели на повече позитивизъм, затихване в спада на цените на имотите и повече сключени сделки с ваканционни имоти. Развитието на имотния пазар в положителна посока обаче се диктува най-вече от нарастващия чуждестранен интерес и покупки на имоти от руски купувачи, смята Стойкова.

Последна актуализация: 10:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

15
rate up comment 24 rate down comment 5
balkando
преди 11 години
Трдудно ще се върне към нивата от 2007, освен ако не се открие нефт, газ, злато, диаманти, египетски пирамиди, лечебни извори .... или изведнъж не се народят по десет деца в семейство.. Забравете за ръст на имотния пазар следващите 10-20 години, освен за конкретни обекти и при конкретни инвестиции. Отрицателна демография, бягство на младите в чужбина(и то предимно деца на платежоспособни родители), ниско ниво на производство заради хегемонията на турски и китайски стоки, преобладаващи чужди дялове в печелившите производства и изнасяне на печалби... трудно ще създадат интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 20 rate down comment 1
naso_fr
преди 11 години
Преди 2 часа бях написал коментар тук с похвали за авторката на статията, че има и обективни нотки в този материал. Все пак винаги има място и за подобрение...Гледам сега коментара ми го няма, а и нямам обяснение защо така тихомълком е изтрит!Гледам някои други тук коментират доста по-остро от мен и по адрес на статията и по адрес на предходни такива и тяхните коментари стоят! Кой е изтрил коментара ми, авторката, или *** някакъв таен? Инвестор, как така си позволявате тихомълком да махате коментари под статиите си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 1
Людени
преди 11 години
E .... как така ?Преди 1-2 месеца тук имаше статия, че пазарЪТ на НИ върви по пътя на възстановяването (в Р.Б, де!). И сега, изведнЪЖ .... "Навлезе ли ....?"Къде отиде цялата тази увереност ? А аргументите къде отидоха ....ИзобЩО, бива ли да се пускат такива статии покрай "Рождество" !?П.П. Хората "Българска Коледа" правят .... а ние тук "сеем" съмнения !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 13
LuckyYou
преди 11 години
В момента свободният пазар в България е задушен от мутренски изпълнения и опити за монопол. По-лошо не е било, аз поне не помня. Не знам БСП или Царя какъв монопол са имали, при положение, че точно по тяхно време борсата ни растеше с по 50-60% годишно, а сега е в свободно падане. Реките от инвестиции ги има, те седят и чакат удобния момент. И ще потекат. И ще потекат към всяка една държава, която им предложи възможност да потекат. В нашата държава в момента всичко е задушено и се буквално се пречи на тези инвестиции! Вие не можахте да разберете. Аз не искам никоя партия или правителство да ми помага да се развивам, аз не разчитам на тях. Аз обаче изисквам да не ми се пречи, докато се опитвам да се развивам. А ББ е точно това - пиявица, която иска всичко за себе си. Която и да е друга партия да дойде - не ме интересува - БСП, Царя, Кунева, Костов, СДС, всичко ще е по-добре от това което ни се стовари на главите. Трябва да си сляп или нарочно да не искаш да видиш какво се случва в момент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 1
lozkhris
преди 11 години
Ако ББ загуби няма да е от коя да е партия, а от БСП / което е и по план-график/.А техният монопол май всичките го знаеме...За да има инвестиции в Бг трябва да има добра данъчна основа,добра съдебна система и евтина работна ръка в изобилие.Смяташ ли,че като дойде на власт БСП ще направи генерални промени в данъчната система, ще отвърже лева от еврото/което ще стимулира износителите и ще направи евтината работна ръка още по-евтина/ и ще оправи съдебната система?!И ако не, то тогава откъде ще потекат тея реки от инвестиции, питам се?!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 6
LuckyYou
преди 11 години
На този пазар обаче не трябва да му се пречи да се развива, както е в момента. Останем ли задушени няма да има възможност за растеж. НО 2013 може да се окаже златна за инвестиции точно в недвижими имоти колкото и странно да ви звучи. Разбира се има някои условия, които поставих по-рано. Моето мнение за 2013 е позитивни. Ако цените не се повишат леко, то поне ще се задържат на същите нива. Честита коледа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 10
LuckyYou
преди 11 години
Проблемът е, че отново всички гледате много черногледо да на пазара в България. На мен не ми се иска да съм чак такъв песимист ( а и не обичам да съм на същото мнение със стадото - т.е. 90% от хората, които са на мнение че пазарът ще се срине), но донякъде ще трябва да се съглася с вас. Има обаче признаци наистина на започване на възстановяване - то идва главно от това, че в Европа има такива признаци, което е важно. И не си мислете че това дълбаене на дъното може да продължава до безкрайност. Просто ще ви дам пример какво може да обърне нещата на 360 градуса - ИЗБОРИТЕ догодина. Ако ББ загуби от която и да е партия, изкуственият му мутренски му монопол лека по лека ще започне да се разпада, което е възможно да доведе нови инвестиции в България. Не забравяйте - държавата ни, колкото и странно да звучи все още спада към така наречените Emerging markets, което означава, че колкото и странно да ви звучи е недоразвит пазар със силни предпоставки за растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 27 rate down comment 5
amanotumnici
преди 11 години
От 2008 г. насам чета в тази медия статии и анализи, че пазарът на недвижимите имото се възстановява и предстои да тръгне нагоре :) Не ме очудва и прогнозата, че през следващата година оптимистичните очаквания, че поне цените ще се задържат се запазва.Хората нямат пари, а чужди инвеститори да не очакваме. Хората се налапаха с имоти, дългове, ... итн. Населението намалява, имотите остават, доходите падат ... Перспективата е ясна, търсене на имоти в следващите десет години няма да има. Бумът покрай раздаването на кредитите отмина. Край. Цената на имотите има още да пада, разбира се бавно, защото инвеститорите ги боли да продават на пониска цена. Нищо, нека небързат, другите също не бързат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 4
forum_rookie
преди 11 години
bubblehead, я първо виж какво пише тукhttp://sales.bcpea.org/bg/properties.html?type=3&city=1пък тогава коментирай. От всичките ти коментари е ясен личният ти интерес от високи цени на недвижимостите. Затова се опитваш да ни зомбираш. И от мен Честита Коледа на всички във форума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 31
bubblehead
преди 11 години
Така наречените анализатори я карат в Си минор за пазара през и 2013 година за всеки случай , щото инак българи сме малко само оптимизъм да издадеш и те сметнали за *** ...нищо че хитрягите се въртят в омагиосания кръг на лоши очаквания - лоши резултати от как свят светува ... , ама хитряги винаги познават идваща криза , интерсно и винаги пророкуват такава... ха-ха! Толкова за анализаторите. А инак реалноста е че през 2012 се изпариха илюзиите на тия дето чакат евтин и качествен имот, ( както става ясно и от статията вече ги няма на пазара) наример като в центъра на София, за под 1000 евро/м2 , а през 2013 идва друго - да умрат илюзиите на тия дето чакаха 200 евро /м2 някъде изобщо в някой от големите градове а те цените там почват от 400 евро/м2 дори за панелните апартаменти в крайните квартали... и все по ясно става че продавачите повече фъндък няма да пуснат... Инак мда съгласен съм че песимистите у нас познаха , те винаги познават ... Познаха, познаха ама горе доле се разминаха на два пъти в очакванията си за цените по дъното ... ама това има да го разберем през 2013. Честита Коледа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още