IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България с най-силен ръст на строителството в ЕС за октомври

Строителната продукция у нас се е увеличила с 5,7% на годишна база при среден спад за Европейския съюз от 4,4%, сочат данни на Евростат

19:00 | 19.12.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор
България с най-силен ръст на строителството в ЕС за октомври

Въпреки проблемите в строителния сектор заради кризата, през октомври България е била първенец в Европейския съюз (ЕС) по годишен ръст на строителната продукция, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

Статистиката сочи, че строителната продукция у нас се е увеличила с 5,7% на годишна база при среден спад за еврозоната и ЕС от съответно 4,1% и 4,4%. След нас по ръст се нареждат Испания с 3,4% и Унгария с 1,3%.

На другия полюс е Португалия, където е регистриран най-големият годишен спад в строителството – над 19 на сто. Следват я Словения с 15,5% понижение, Словакия с 12,8% и Италия с 12,1%.

България е на второ място в ЕС и по месечен ръст в строителния сектор с отчетеното повишение от 2,2% на строителната продукция при спад от 1,6% за еврозоната и ръст от 1,6% за целия ЕС. Преди нас е Великобритания, където увеличението е 11,7%, а след нас е Италия с ръст от 1,9%.

Най-сериозен месечен спад на строителната продукция е отчетен в Словения (-21,1%), Германия (-5,3%) и Швеция (-4,7%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Много интересни данни. Доживяхме, значи да сме на първо място по нещо, което не е бедност или корупция. Щом става дума за октомври, значи не е и заради лошото време, защото тази година през октомври си беше още лято. Не ми остава друго, освен да продължавам да следя процеса, защото работата ми е пряко свързана със строителството и по спомени наистина по това време имаше някакво оживление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още