IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай затяга правилата за емитиране на корпоративен дълг

Силно задлъжнели компании и общини няма да могат да емитират нови облигации

10:35 | 20.12.12 г. 2
Китай затяга правилата за емитиране на корпоративен дълг

Китай затяга правилата за емитиране на корпоративни облигации, съобщи Националната комисия за развитие и реформи, цитирана от Ройтерс. Новите изискваният предвиждат свръхзадлъжнелите компании да не могат да емитират нов дълг.

Икономическият орган ще изиска от местните власти да засилят контрола върху риска от емитирането на облигации – ход, който отразява намеренията на комисията да прекрати и прекомерното заемане на средства от местните правителства.

Комисията ще използва съотношението между дълга и активите на компаниите, за да определи дали могат да емитират нов дълг. Когато размерът на дълга на компаниите надвишава 90% от стойността на активите, те няма да имат правото да задлъжняват повече.

Компаниите с дълг между 80 и 90% от стойността на активите пък ще дават допълнителни гаранции, за да могат да емитират облигации, а тези с дълг в размер на 65-80% от стойността на активите ще бъдат поставяни под наблюдение, предвиждат новите правила.

Малко повече свобода на действие ще получи бизнесът в някои ключови за китайската икономика индустрии – инфраструктурно строителство, енергетика и недвижими имоти, заради традиционно високите разходи и задължения на фирмите от тези браншове.

Емитирането на корпоративни облигации става все по-популярен канал за финансиране на бизнеса в Китай, тъй като това е реална алтернатива на традиционното банково кредитиране.

До края на ноември китайски корпорации са емитирали над 2 трлн. юана (320 млрд. долара) в облигации, според данни на информационната агенция.

В Китай обаче досега не е имало случай на обявяване на фирма в неплатежоспособност заради облигационен дълг, въпреки редовната практика да се нарушава процеса по изплащане на лихвите и главницата. В повечето случаи или местните власти, или свързани фирми се намесват, за да се уверят, че дълга се изплаща, което изкривява пазарната оценка на риска.

Освен това някои местни финансови предприятия в Китай са поели много повече дълг, отколкото могат да изплатят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още