IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на България стагнира за трета поредна година през 2012 г.

За деветмесечието той отчете 0,5% ръст на годишна база, но всяко повишение под 3% не подкрепя заетостта

08:44 | 03.01.13 г. 51
Автор - снимка
Редактор
БВП на България стагнира за трета поредна година през 2012 г.

БВП на България стагнира за трета поредна година през 2012 г. - на пръв поглед имаме ръстове с 0,4% за 2010 г., 1,7% за 2011 г. и 0,5% за 2012 г. (по данни за деветмесечието), но всяко повишение под 3% не подкрепя заетостта.

От 2010 г. са загубени 13,6% от работните места у нас, или над 300 000, което доведе до ръст на безработицата от 11,5% за третото тримесечие на 2012 г.

Наред с това се очаква увеличение на неактивните лица на пазара на труда през 2013 г. - тези, които не търсят работа и не се регистрират в бюрата по труда (съответно не се водят като безработни и не влизат в посочените по-горе 11,5%), както и нарастване на обезкуражените, които са продължително безработни повече от две години.

Така ръстовете на БВП в последните години си остават спадове за джоба на българина.

Така например имаме спад на разходите на домакинствата със 7,55% през 2009 г., последвани от минус 0,02% за 2010 г. и минус 0,6% за 2011 г. За деветте месеца на 2012 г. се отчита ръст с 4,06% на годишна база, но скептиците твърдят, че той идва от свързването на касовите апарати с НАП, тоест от изсветляване на сивата икономика.

Спрямо БВП през 2008 г., този през 2012 г. ще бъде с 3% по-нисък поради спада с 5,48% през 2009 г.

Не трябва да се забравя обаче, че международната среда, в която се развива икономиката е силно неблагоприятна. Икономиката на еврозоната изпадна в рецесия през 2012 г., а основни търговски партньори като Италия и Гърция отчитат силен спад на БВП.

Инфлацията

Инфлацията през 2012 г. се завърна, движена от цените на горивата, електроенергията и храните. Тя възлезе на 3,9% годишно през ноември 2012 г. спрямо ноември 2011 г. Спрямо 31 декември 2008 г. тя е 12,2%, тоест дори по време на 4-те кризисни години тя се увеличава силно.

Промишленото производство

Като цяло, промишленото производство на България отчита съвсем леко възстановяване след резкият срив през 2009 г. То намалява с 4,1% на годишна база през октомври 2012 г., показват календарно изгладените данни на НСИ.

Графиката на индекса на промишленото производство от януари 2007 г. до октомври 2012 г. показва картината по-ясно:

Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 11 rate down comment 0
data
преди 11 години
Държавата да вземе заем който да раздаде на хората а те да ходят да си купуват телевизори и компютри и така възможно найбързо парите да напуснат страната а заемите да се връщат пак от това население ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 0
data
преди 11 години
Същата тази държава която е в дъното на класациите като една от най- корумпираните държави ? Ха-ха-ха-ха-ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 7
Vesko94
преди 11 години
Според мен има няколко начина, но като го знаем бизнеса в България е по-добре държавата да инвестира тези пари в проекти, които да носят добри пари на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
KostadinovK
преди 11 години
Не точно - с тези средства може да се дават нисколихвени кредити на бизнеса и на физически лица (за саниране, за стартиране на бизнес)Санирането на панелките би смъкнало безработицата поне с 3% понеже изисква много работници.Може да се подпомага внедряване на нови продукти в производство.Идеи има.Не трябва да се ползват директно от държавата, а индиректно да стимулират бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Никога и никъде, няма такова място, където всички да са добре! Положително се оценява система, при която болшинството са добре. В България, за твое съжаление, единственият период, когато за кратък период от 30-тина години болшинството беше по-добре, беше именно между 1950 - 1980 г., но пък беше подтиснат предприемаческия дух на шепа бармани, бензинджии, таксиметрови шофьори и спортисти, които после поведоха българската икономика към свободния пазар... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
Vesko94
преди 11 години
Колкото и да звучи налудничево за привържениците на бюджетната дисциплина, в момента страната има нужда от краткосрочен растеж. Nobel отбеляза, че такъв може да се постигне с рязко увеличаване на производителността. Това обаче към настоящия момент и малко вероятно, да не кажа и невъзможно. За това решението, както казваш и ти, е вземането на външен заем, с който да съживим икономиката. Сега се дават луди пари за социални помощи, от които все повече затъва държавата, а и от лични наблюдения смятам, че тази политика прави народа по-мързелив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Би ли дал хипотеза как 3 млрд. евро взети като държавни заеми създават работни места в частния сектор? Или твоята идея да се наливат в държавната машина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Добре, предполагам това което съм писал по-долу е било глупост. Ами при положение, че никога не сме били добре, не знаем как да станем добре, защо очакваме, че някога ще станем добре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 2
KostadinovK
преди 11 години
Стриктната финансова дисциплина е основен виновник за нулевият ръст.Трябва вземат по 3 млрд евро на година заеми с които да се стимулира икономиката и да се създадат работни места.Друга голяма грешка е да плащаш на безработни за да стоят. Остане ли човек без работа два месеца - държавата трябва да му осигури преквалификация и да му намери работа. Иначе безработния получава социални помощи и не допринася нищо за икономиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Ето как описва в изказване пред Народното събрание на 12 март 1940 г., жизненото равнище в България един българските депутати, Серафим Георгиев:Това показва, че картината на българската мизерия е страшна. Мога да ви прочета данни,че 19,5 % от селските семейства живеят в тухлени, а 61 % в кирпичени къщи; селското жилище се състои обикновено от две стаи, в които живеят средно шест души; в тия стаи се и готви. Нямат кладенци 57 % от домакинствата; нямат клозети 17,4 % от тях. Нямат кревати 20 % от домакинствата, а останалите 80 % от тях имат средно по два кревата за шест души. Нямат маса 28,5 % от домакинствата, а 36 % нямат стол. Нямат печка 28 % от домакинствата. Нямат юрган 36 % от тях. Нямат дюшеци 46,5 %, а 34 % нямат никаква постеля. Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито понеже 53 % от домакинствата нямат нито един шкаф. Измиването на тялото през зимата е непознато. Долните дрехи обикновено са така замърсени, че са хванали кожа от кир."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още