IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на България стагнира за трета поредна година през 2012 г.

За деветмесечието той отчете 0,5% ръст на годишна база, но всяко повишение под 3% не подкрепя заетостта

08:44 | 03.01.13 г. 51
Автор - снимка
Редактор
БВП на България стагнира за трета поредна година през 2012 г.

БВП на България стагнира за трета поредна година през 2012 г. - на пръв поглед имаме ръстове с 0,4% за 2010 г., 1,7% за 2011 г. и 0,5% за 2012 г. (по данни за деветмесечието), но всяко повишение под 3% не подкрепя заетостта.

От 2010 г. са загубени 13,6% от работните места у нас, или над 300 000, което доведе до ръст на безработицата от 11,5% за третото тримесечие на 2012 г.

Наред с това се очаква увеличение на неактивните лица на пазара на труда през 2013 г. - тези, които не търсят работа и не се регистрират в бюрата по труда (съответно не се водят като безработни и не влизат в посочените по-горе 11,5%), както и нарастване на обезкуражените, които са продължително безработни повече от две години.

Така ръстовете на БВП в последните години си остават спадове за джоба на българина.

Така например имаме спад на разходите на домакинствата със 7,55% през 2009 г., последвани от минус 0,02% за 2010 г. и минус 0,6% за 2011 г. За деветте месеца на 2012 г. се отчита ръст с 4,06% на годишна база, но скептиците твърдят, че той идва от свързването на касовите апарати с НАП, тоест от изсветляване на сивата икономика.

Спрямо БВП през 2008 г., този през 2012 г. ще бъде с 3% по-нисък поради спада с 5,48% през 2009 г.

Не трябва да се забравя обаче, че международната среда, в която се развива икономиката е силно неблагоприятна. Икономиката на еврозоната изпадна в рецесия през 2012 г., а основни търговски партньори като Италия и Гърция отчитат силен спад на БВП.

Инфлацията

Инфлацията през 2012 г. се завърна, движена от цените на горивата, електроенергията и храните. Тя възлезе на 3,9% годишно през ноември 2012 г. спрямо ноември 2011 г. Спрямо 31 декември 2008 г. тя е 12,2%, тоест дори по време на 4-те кризисни години тя се увеличава силно.

Промишленото производство

Като цяло, промишленото производство на България отчита съвсем леко възстановяване след резкият срив през 2009 г. То намалява с 4,1% на годишна база през октомври 2012 г., показват календарно изгладените данни на НСИ.

Графиката на индекса на промишленото производство от януари 2007 г. до октомври 2012 г. показва картината по-ясно:

Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Тогава ли:"На 25 януари 1939 г. в Народното събрание царският министър на земеделието Иван Багрянов заявява: Имах случай да го кажа и друг път: ние сме земеделска страна БЕЗ ЗЕМЕДЕЛИЕНие нямаме излишъци от зърнени храни. Ние изнасяме не излишъци, а само туй, което крадем от устата на нашия народ и неговия нещастен ***. (Общи ръкопляскания). Цифри за доказателство аз по-рано приведох в изобилие.... хахаха! :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Може би преди 44-та, когато сме били що годе самостоятелни и сме имали хъс да се развием след освобождението. След 44-та досега разчитаме на космоса да ни оправи живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 11 години
Всъщност, кое е нормалното състояние на икономиката на България? По време на краткия кредитен делириум 2004-2008 или в момента?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 5
LuckyYou
преди 11 години
Дянков е един от главните виновници за очертаните от колегата 2 неща, така си е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
unicornblade
преди 11 години
Поздравления и от мен за статията. Отговорът на въпроса от обобщението го е дал колегата 2. И демографията и структурата на икономиката са следствия. Ако някой не вярва, да пита министър Дянков. Той е работил (заедно с много други) по едно проучване, защо след като Сингапур и Филипините стартират от едно ниво през шейсетте, в последствие се оказват на различните полюси на икономическо развитие. Оказва се че всичко зависи от бизнес средата. Не от инвестициите, не от образованието. Ако има добра бизнес среда търсенето от страна на бизнеса отрегулира процесите.Здраве и успехи на всички през Новата година!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 2
albobo76
преди 11 години
Точно така се прави икономика. БГ икономиката била стагнирала, защото имало глобална криза - глупости. За Китай, Русия и много други държави, няма ли глобална криза? - ако те могат да растат в тези условия, а ние не, значи проблемът е в БГ, а не в глобалната криза. Както е казано: "На калпавата ракета, космоса й пречи."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Поздравления на Мариян за статията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 1
Jay Gould
преди 11 години
Няма как да няма безработица, като икономиката е задушена в рекордно висока администрация, закони, закончета, лицензиони режими повече и от тия в средните векове, правила и регулации създавани от хора които не са написали и една фактура, монополи, несигурност в законодателството и наредбите, тежка данъчна тежест, липса на закон за фалити и вечно покачващи се цени в пъти на ток, газ и горива. Икономика не се прави нито с овце, нито с магарета или овчари студенти, а с наука, евтина енергия, високи технологии и либерален пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Откъде ще имаме ръст на БВП, като имаме ръст на безработицата? След като работещите и то главно в реалния сектор стават все по-малко. Единственият начин безработицата и БВП да се повишават едновременно е рязък скок в производителността на труда, на тези, които все още остават на работа. Това значи, че или производителите харчат много пари за закупуване на нова, високопроизводителна техника и за това не остават пари за заплати, или са въвели боя с камшици като средство за стимулиране труда на работниците. Някой да се сеща за някаква друга възможност? О да, за малко щях да забравя - стъкмистиката бе, стъкмистиката е в състояние да изкара стари баби за млади булки и да докара "развитие" и "напредък".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още