IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMG купи правата на хиляди хитове на Virgin Music

Покупката е част от сделката за придобиването на издателското подразделение на EMI от Sony/ATV заради условието да бъдат продадени част от каталозите

21:05 | 21.12.12 г. 2
<p>
	Част от хитовете на Дъфи са сред заглавията в закупения от BMG каталог. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Част от хитовете на Дъфи са сред заглавията в закупения от BMG каталог. Снимка: Архив Ройтерс

Компанията BMG е закупила правата на някои от най-добре продаваните поп-парчета за последните години, включително такива на Take That и Nirvana, съобщи ВВС.

Базираното в Германия смесено дружество с участието на Bertelsmann и компанията за дялови инвестиции  KKR е закупило целия каталог със стари хитове на Virgin Music, включително оглавявали класациите парчета на Роби Уилямс, Дъфи и  Tears for Fears за неупомената сума.

По-рано целият каталог бе собственост на EMI, но когато през лятото Sony/ATV се съгласи да закупи издателското подразделение на EMI, те бяха задължени да продадат каталога като част от сделката.

BMG е подписала сделка за придобиването на цели каталози с избрана музика от  Virgin Music Publishing, Famous UK Music Publishing и избрани заглавия от Sony/ATV и EMI Music Publishing.

Регулаторните органи позволиха на група, водена от Sony, да закупи издателското подразделение на EMI срещу 2,2 млрд. долара при условието, че определени каталози ще бъдат продадени, за да се осигури честна конкуренция.

Закупеният каталог включва 21 000 заглавия като например Smells Like Teen Spirit на Кърт Кобейн, It Ain't Over Till It's Over на Лени Кравиц и Lust for Life на Иги Поп. Хитове от 80-те години като Shout на  Tears for Fears, Karma Chameleon на Culture Club и Don't You Want Me на Human League също са сред най-търсените песни в каталога.

BMG бе основана преди 3 години и вече е на четвърто място по пазарна капитализация в света сред компаниите, издаващи музика.

Спекулациите са, че компанията е предложила около 90 млн. долара за каталозите, побеждавайки конкуренти като Warner Music и Saban Capital.

„Тези каталози включват някои от най-успешните песни в популярната музика“, заяви главният изпълнителен директор на  BMG Хартвиг Мазух. „Възхитени сме, че спечелихме възможността да представляваме композиторите на тези песни. Те имат обещанието ми, че ще направим най-доброто за тях“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още