IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК: Администрацията прехвърли разделното събиране на отпадъци на бизнеса

Организацията се опасява, че се върви към монополизация на бизнеса със събиране на боклука

14:08 | 03.01.13 г. 3
БСК: Администрацията прехвърли разделното събиране на отпадъци на бизнеса

Администрацията изцяло прехвърля грижата за събирането на отпадъците на бизнеса с новата наредба за разделното събиране на боклука. Това коментира пред агенция „Фокус” изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев във връзка с въведеното от началото на тази година задължение всички фирми да събират разделно отпадъците от хартия, пластмаса, стъкло и метали. 

Промяната в наредбата е регламентирана в новия Закон за управление на отпадъците (ЗУО). Тя е част от плана да бъдат постигнати заложените в закона цели за повторна преработка на боклука. Според текстовете през 2016 г. трябва да бъдат рециклирани 25% от отпадъците, през 2016 г. - 40%, а  към 2020 г. половината от боклука трябва да се рециклира.

Божидар Данев се опасява, че с въведените сериозни глоби в случай на неизпълнение на новите постановки държавата си осигурява приходи към съответните ведомства.

Председателят на БСК коментира, че Министерството на околната среда и водите (МОСВ) се опитва да направи стъпка към монополизация на пазара на фирмите, които ще събират отпадъците.

„В две направления ние имаме две коренно погрешни стъпки, които ще деформират цялата бизнес среда", заяви Данев.

Според него вероятността да има отлив на чуждестранни инвеститори, които смятат да вложат средства в България, е голяма, защото подобни разпоредби "в никакъв случай не ни доближават, а ни отличават от европейското икономическо пространство”.

"Те биха попречили пряко на развитието на бизнеса", смята още Данев.

В подкрепа на тезата си той посочи, че съгласно новия закон за управление на отпадъците над 264 общини у нас е трябвало да имат наредби за разделно събиране на отпадъци, но на този етап такива не са приети.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Еми нали реват че много била администрацията! По малко дейности на гърба на държавата - по малка и гъвкава администрация! Ех ..... то боли ама и сърби!:D:D...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
ха ха ...Ами за това са го цопнали там от БСК - да реве! :D Хубаво е да знаят обаче, че многото приказки обезценяват съдържанието в тях! За принципите им при различните им изяви няма да коментирам, щото трудно ги схващам! :D Те обаче трябва да се изяснят със себе си какво искат! Повече държава или по малко в обществения живот! Чуваха се вопли от тяхна страна за по малко държава ако не се лъжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
rootoffselo
преди 11 години
Омръзна ми да му слушам глупостите на тоя Данев. Само реве ли реве, като вдовица и постоянно се изказва по всякакви икономичеки въпроси. То поне да имеше някакво съдържаение, а то само глупости говори. Отадвна трябваше да го уволнят тоя комунист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още