IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брокери и анализатори са оптимисти за 2013 г. на БФБ-София

Част от тях споменават подценеността на българските компании като важен фактор

11:20 | 07.01.13 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Брокери и анализатори са оптимисти за 2013 г. на БФБ-София

Оптимизъм за цените на българските акции през 2013 г., заявяват брокери и анализатори в анкета на Investor.bg. Част от тях споменават подценеността на българските компании като важен фактор.

Изказванията им са на база вялото представяне на SOFIX в последните 5 години. През 2012 г. той приключи с ръст от 7,3% до 345,46 пункта. Последните му стойности са в средата на диапазона от между 260 и 450 пункта, в които индекса се движи в последните години.

2012 г. обаче показа, че на БФБ-София може да се печели по 100% на година, но по отделни позиции.

Ето и мненията на брокерите и анализаторите:

- Какви са очакванията за 2013 г. - за повишение, понижение или застой на SOFIX? 

Благовест Крачев*, брокер в ИП Карол АД:

Повишение до 20%

Владислав Панев, председател на СД на УД Статус Капитал:

Повишение до 10%.

Светозар Абрашев, изпълнителен директор на ИП София интернешънъл секюритис:

Очаквам положителна година за целия пазар, не само за SOFIX. Ръст трудно може да се прогнозира, но със сигурност очаквам да е по-висок от ръста на развитите капиталови пазари.

Цветослав Цачев, ръководител Анализи в ИП Елана Трейдинг:

Очаквам растеж на SOFIX, вероятно с голям двуцифрен процент.

Пламен Дерменджиев, анализатор:

Осъществяването на прогнозите за ръст ще е плод на случайност. По-интересно е, че вече съм готов да направя известни залози на база дългосрочните си очаквания. Мисля, че имам достатъчно основания да считам, че до три години някои позиции с голяма тежест на нашата борса най-малко ще удвоят цените си, а това ми дава известен комфорт да започна с изграждането на портфейл още сега.

Александър Пеев, инвестиционен консултант в УД Съгласие Асет Мениджмънт:

Не очаквам повишения предвид предстоящите избори и трудното съставяне на правителство. Дълговете на Запад се трупат, като това не е начинът за решаване на проблемите.

- Кои ще са новите звезди на 2013 г., след като през 2012 г. това бяха земеделските АДСИЦ, тютюневите дружества и ПКБ-тата?

Благовест Крачев*:

Според мен ще са акциите от групата на Химимпорт, също така ликвидните като цяло, тоест участващите в индексите, включително акциите на електроразпределителните дружества.

Владислав Панев:

Новите звезди ще са индустриалните компании с висок дял на експорта.

Светозар Абрашев:

Като сектор в глобален мащаб, очаквам ритейл сектора да е водещ, но в България той не е представен. Според моите критерии и у нас потенциал имат банковия сектор и индустриалните компании. Тези два сектора имат шанс да са звездите на 2013 г. АДСИЦ все още не са изчерпали потенциала си, но не очаквам те да бъдат лидерът през годината.

Цветослав Цачев:

Няколко от позициите в индекса бяха разпродадени значително през последните две години. Това се дължеше най-вече на ликвидация на дълги позиции, а не толкова на отражението на кризата върху техните финансови резултати. Тези акции ще се възстановяват с най-силни темпове през годината, независимо от сектор и обхват на дейността. Разбира се, от значение е финансовата им стабилност и възможността да реализират печалби. Р/Е под 10 е атрактивно ниво за влизане и смятам, че капиталите ще се насочат именно към тези дружества.

Спекулативните пари чакат приключване на разпродажбите на големи пакети. Единственият сектор, който мисля, че ще се отличи, са електроразпределителните дружества. Но и при тях възможностите за капиталови печалби са свързани най-вече с оценката, а не с перспективи за растеж на бизнеса им.

Пламен Дерменджиев

Като цяло бих заложил на финансовите конгломерати.

Ангел Хаджийски, брокер в ИП Капман:

Движението на цените на компаниите ще бъде пряко обвързано с очакванията за отражението на кризата върху емитентите. Обикновено началото на годината е периодът, през който стартира стуктуриране или преструктуриране на портфейли, като макроикономическата ситуация ще окаже пряко влияние върху обемите и оборота на родната борса.

Въпреки масовите очаквания за влошаване на финасовите резултати от страна на емитентите, очакванията ми са за увеличение на активността на борсовите играчи, като движението на цените ще зависи от поведението на инстутуционалните инвеститори. В дългосрочен период значение ще окажат икономическите данни на водещите икономики, като очаквам да бъдат по-добри от дадените предварителни прогнози.

През настоящата година предстои и приватизацията на борсовият оператор и ЦД, както и създаването на клирингова институция, а оттам и нови възможности за инвестиращите на БФБ. Тенденцията за понижение на лихвите по банкови депозити ще продължи и през настоящата година, което съчетано и с новият данък върху тях очаквам да доведе до пренасочване на паричен ресурс към БФБ.

Родният пазар изобилства с компании, които са подценени. Кризата предоставя възможност за придобиване на активи на ниска цена (вече се наблюдава и при публични дружества), така че очаквам именно такива компании да бъдат в основата на най-добре представящите се през настоящата година. Новите звезди на 2013 г. очаквам да бъдат компаниите от финансовия сектор (банки и застраховане), туризма, преработвателната индустрия, както и компенсаторните записи. Ако се потвърди тази хипотеза е напълно възможно през 2013 година борсовите индекси да прибавят към стойността си от 30 до 50 процента.

Алекси Андонов, управител на Витоша, унгарско дружество за инвестиции на БФБ-София:

2013 ще е поредната година на несигурност в света, но аз очаквам втората половина на годината да се появи първата светлина в дъното на тунела. Ако се сбъднат оптимистичните прогнози може и да сме свидетели на значително увеличение на рисковите инвеститори и повишение на индексите. С конкретна прогноза не бих искал да се ангажирам, защото ситуацията е динамична и човек трябва да е готов по всяко време да преразгледа позицията си.

2013 година може да ни изненада със смяна на собствениците при някои борсови дружества и търгови предложения. ПКБ със сигурност ще останат гореща тема до изборите, но след това може да очакваме период на затишие. Аз лично очаквам в един момент да се появи и атрактивно приложение и за компенстаторните записи, но това може да не стане в мандата на настоящото правителство.

Александър Пеев, инвестиционен консултант в УД Съгласие Асет Мениджмънт:
Това ще са секторите производство на алуминий, инфраструктурните компании, производство и търговия на минерални торове и добив на каолинови пясаци.
 

Мненията са с аналитичен характер и не са препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.
*
Брокерът не притежава акции от групата на Химимпорт. ИП Карол притежава акции от групата на Химимпорт.
 

Какво е вашето мнение за развитието на българският капиталов пазар през 2013 г.? Очакваме позициите ви на info@investor.bg!

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
popo323
преди 11 години
БФБ достигна своя минимум на 24 февруари 2009 год от около 260 пункта и това е точно по времето на управлението на БСП , в частност на украинеца Сергей Станишиевич Спада беше толкова драстичен ,че се равняваше на около 90% от върха на Софикс и беше съизмерим само със спада по време на Голямата депресия през 30-те год в Америка Толкова по коментара на смешника daki и крадливото управление на БСП и неговото невероятно интерпретиране на историята Такава глупост на партиен пленум на Позитано сигурно минава , но за съжаление вече има Интернет Друг е въпросът ,че нашата борса е единствената в световен мащаб с такъв спад почти без въстановяване 5 год по късно Това само трябва да ви говори какво представляват нашите дружества и какви измамници ги притежават А всеки брокер ще ви говори за растеж защото иначе гладен ще умре , ако не дрънка подобни глупости няма откъде комисионки да падат , а работата драстично намаля и навсякъде ги съкращават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 9
dakl
преди 11 години
БФБ от септември 2009 г. има само една посока -на долу.Тази тенденция започна точно един месец след встъпването в длъжност на Б.Б.Пазарът му даде нй-точната и вярна оценка.Премиер на правителство , което по три пъти на ден си сменя решенията.Кой при това положение ще си заложи парите у нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Forex Master
преди 11 години
Ами същите тези оптимисти брокери и анализатори не бяха ли такива и миналия Януари? А и по-миналия? А и още по-миналия?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 5
evg9
преди 11 години
Ако пък дойдат комунистите на власт аз пък очаквам поредната национална катастрофа, каквато три пъти досега ни докарват в най-новата ни история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 10
dakl
преди 11 години
Ако през юли т.г. Б.Б. няма да е начело на правителството с увереност може да се очаква скок в котировките на БФБ и поне двуцифрен ръст на Софикс!Всичко зависи от резултатите от изборите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още