IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините ще събират организирано стара електроника поне два пъти в годината

Потребителите на битова електроника ще могат да я връщат и в магазините за техника

11:13 | 08.01.13 г.
Общините ще събират организирано стара електроника поне два пъти в годината

Кметовете на общини се задължават поне два пъти годишно организирано да събират излязла от употреба електроника. Това предвижда новата наредба за излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване, която е обнародвана в днешния брой на Държавен вестник.

Общините, освен разделното събиране и оползотворяване на битовите отпадъци, трябва да организират и системи за разделно събиране и транспортиране на електронни отпадъци, като на всеки 10 хил. жители трябва да има поне един пункт за предаване на излязла от употреба електроника.

Производителите и вносителите на електроуреди се задължават да маркират техниката и да включат в инструкциите за употреба информация за разделното събиране на излезли от употреба уреди, предвиждат текстовете.

Търговците от своя страна трябва да поставят в магазините си информационни табели за възможностите и начина за обратно приемане в търговския обект на излезли от употреба битови уреди и други площадки, на които се приемат стари електроуреди.

Потребителите на битова електроника пък ще имат възможност да върнат безплатно стари електроуреди в търговските обекти, когато закупуват нови уреди от същия вид, записано е в наредбата.

Отговорност за разделното събиране на отпадъци от битова електроника носят производителите и вносителите, които пускат техниката на пазара. Те могат да организират събирането на електронните отпадъци индивидуално или чрез колективна схема, която да обединява няколко производители и/или вносители.

Производителите и вносителите на битова електроника се задължават да събират разделно за рециклиране електронни отпадъци съобразно пазарния им дял. Заложени са и минимални изисквания за оползотворяването и рециклирането на различните категории електрическо и електронно оборудване – ИТ, големи и малки домакински уреди, електрически и електронни играчки, осветителни тела, електрически инструменти и други.

Последна актуализация: 15:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още