IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Generali си напазарува за милиарди в Източна Европа

Застрахователят купува от чешкия си партньор PPF 49% от акциите в съвместното предприятие GPH за 2,5 млрд. евро

18:39 | 08.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Generali си напазарува за милиарди в Източна Европа

Новият изпълнителен директор на Generali Марио Греко започва да изгражда с първото си голямо придобиване бързо развиващия се източневропейски бизнес. За 2,5 млрд. евро водещата застрахователна компания на Италия купува от чешкия си партньор PPF 49% от акциите в съвместното предприятие GPH.

"Сделката отстранява всякаква несигурност по отношение на нашата стратегия за развитие в Централна и Източна Европа", заяви Греко, цитиран от Ройтерс.

Греко е на поста си от август насам. Неговата мисия е да направи третата по големина застрахователна група в Европа отново печеливша и да подложи инвестиционния портфейл на изпитание. В момента Generali има компании в цяла Европа, Азия и Америка, а за деветмесечието на миналата година записаните й премии са близо 51 млрд. евро, с лек спад спрямо същия период на 2011 г.

Сделката за GPH ще протече на два етапа, като италианската компания първоначално ще придобие 25%, което се очаква да стане на 28 март. За този дял ще бъдат платени 1,286 млрд. евро, които PPF смята да използва за рефинансиране на 51% от емисия облигации за общо 400 млн. евро.

Към края на следващата година ще бъде прехвърлена и другата част от акциите, за които Generali трябва да плати още 1,23 млрд. евро. Компанията вече разполага с парите, след като през декември емитира облигации за 1,25 млрд. евро. Останалите пари от сделката ще се използват за покриване на заем от 2,1 млрд. евро, отпуснат на чешкото дружество през 2007.

Според условията по сделката PPF ще придобие застрахователните операции на GPH в Русия, Украйна, Беларус и Казахстан срещу 80 млн. евро. За Generali освен компании в България и Чехия, остават поделения в още 8 държави от региона - Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Хърватия, Черна гора. Споразумението освен това позволява на Generali да увеличи дела си в руския застраховател „Ингосстрах“ до 38,5%.

Идния понеделник италианската компания ще представи резултатите си на инвеститорска конференция в Лондон. На Миланската фондова борса акциите на Generali се търгуваха малко по-високо в сравнение с общия пазар.

В България италианският застраховател присъства чрез няколко компании, като марката Generali се ползва от дружествата, в които основен акционер е PPF Holding. Това са общозастрахователната компания "Дженерали Застраховане", "Дженерали животозастраховане" и здравният фонд "Дженерали Закрила".

Предстои обаче здравното дружество да се влее в компанията за общо застраховане заради новите, по-високи финансови изисквания, които влизат в сила от август. Италианският застраховател е и основен акционер във "Виктория", след като през 2007 г. дъщерната компания на Generali Group - Fata Insurance, купи 67% от капитала ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още