IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия не трябва да се бори със скъпия реал

Силната валута ще понижи инфлационния натиск по линия на вноса, докато нееластичният местен износ няма да пострада сериозно, смята икономистът Майкъл Иванович

09:02 | 09.01.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бразилия не трябва да се бори със скъпия реал

По време на посещението си в Германия през март миналата година президентът на Бразилия Дилма Русеф говори за решимостта си да защити бразилските производители от силния реал. Тя очевидно бе убедена, че поскъпването на местната валута е причинено от „монетарното цунами“ в еврозоната и САЩ, пише за CNBC Майкъл Иванович*.

В Германия безпокойството на Русеф относно извънредно разхлабените парични политики сигурно е било споделено, но вероятно й е било напомнено, че те са необходими, за да компенсират също така извънредното фискално затягане, за да бъдат предотвратени рецесии в САЩ и Европа.

Администрацията на Русеф, влизайки в заглавията на медиите с лозунги за валутна война, започна да отслабва реала чрез покупки на долари. Като икономист обаче тя несъмнено разбира, че координираните монетарни усилия на Европа и САЩ за възстановяване на икономиките им и световната търговия са от полза за бразилския износ.

Въпреки това Бразилия се зае сериозно да поевтинява валутата си. През миналата година до октомври страната е вложила в щатски ДЦК 25,8 млрд. долара – сума, приблизително равна на увеличението във валутните й резерви за периода.

Може да приемем, че не такъв съвет е получил бразилският президент при посещението си в Германия – страна с огромен опит в управлението на валутни колебания, която се превърна в третия най-голям износител в света въпреки близо утрояването на стойността на марката спрямо долара от началото на 50-те до приемането на еврото през 1999 г.

Ползите от силния реал

Устойчивите дисбаланси в търсенето и предлагането на дадена валута винаги са знак за нуждата от промяна в политиката. Валутните интервенции в крайна сметка водят до това, въпреки усилията краткосрочното им въздействие да бъде неутрализирано. Само адекватна промяна може да възстанови стабилността на валутния курс.

Продажбите на бразилска валута може да осигурят временно облекчение, но няма да предпазят местните производители от вносните продукти, които ще са ценово конкурентни. Би било по-добре производствените разходи да се намалят чрез по-висока производителност, по-ниски данъци, по-малко регулации, както и технологични иновации.

Точно това направи бразилският производител на самолети за къси дистанции Embraer, като се справя добре на пазар, доминиран от Airbus, Boeing, Bombardier и отскоро руския Sukhoi.

Силният реал би подобрил условията на търговия за Бразилия, тъй като чуждото търсене за основния местен експорт – храни, енергия и суровини – е по-малко ценово чувствително, отколкото търсенето за масови средно- и нискотехнологични продукти.

Бразилия в момента е един от най-големите производители в света на храни и селскостопански продукти. Цените на храните през миналата година се увеличиха с 9% в световен мащаб (в долари), докато тези на индустриалните стоки – само с около 4%.

Със своите огромни резерви от нефт и газ Бразилия е деветият петролен производител в света, като е на път да влезе сред топ 5 в близките години. Следователно износът на енергия ще остане голям източник на чужда валута, подкрепящ реала.

Това е тенденция, която трябва да бъде приветствана от Бразилия, а не да й се дава отпор, защото силната местна валута ще помогне за овладяване на инфлацията и за създаването на условия за устойчив растеж. В действителност ценовата стабилност, която е традиционна спирачка на местната икономика, би допринесла много за икономическата стабилност в страната. 

Въпреки на практика стагниращата икономика инфлацията в Бразилия през ноември бе 5,5% - над официалния целеви праг от 4,5%. Въпросът е докъде ще стигне инфлацията, когато поевтиняването на местната валута се отрази изцяло върху вътрешните цени и след като икономиката набере скорост в резултат на стимулиращите мерки, големите инфраструктурни проекти (покрай Световното първенство по футбол през 2014 г. и Олимпиадата през 2016 г.) и рекордно ниските разходи за финансиране. Очевидно един по-скъп реал би бил много полезен.

Последна актуализация: 08:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
lozkhris
преди 11 години
Нищо ново-американски финансов престъпник дава акъл на други държави.Като го слушаш, само едно повтаря момъкът-не правете това, което правим ние. За нас това е добре и е оправдано,но за вас не е добре,защото не е добре за нас. Откъде накъде силният реал ще е добър за бразилската икономика, но силният долар хич не е добър за американската икономика?! Ами и аз мисля, че ако ФЕД престане да печата пари от въздуха и намали цената на петрола и златото,преструктурира трудовия си пазар и престане да произвежда всичко в Китай, току-виж взели, че реализирали не само растеж, ами и излишъци.Остава въпросът обаче как тогава JP Morgan Chase, Bank of America и еврейчетата от Уол Стрийт ще правят пари от въздуха и ще си стерилизират олигофрениите от годините преди кризата...която пак те създадоха.Айде нема нужда !! Дилма Русева едва ли е ***, а още по-малко - зависима от "ценните" съвети на алчен евреин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Най-после някой да каже нещо добро и за скъпата валута. Колко е добре валутата ти да бъде оценявана високо много лесно може да разбере всеки, който прочете книгата на Марк Твен "*** в чужбина". Славни времена са били и Щатите тогава наистина са били велика държава. Показваш един долар и всички ти падат на колене. Оттогава резервната валута е загубила много от авторитета си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още