IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ван Ромпой: Има признаци за връщане на еврозоната към растеж през 2013 г.

Ще бъде необходимо време обаче преди да се усети забележим ефект върху заетостта, посочва председателят на Европейския съвет

12:07 | 10.01.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Ван Ромпой: Има признаци за връщане на еврозоната към растеж през 2013 г.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой смята, че икономиката на еврозоната вероятно ще се върне към ръст през настоящата година, след като през 2012 г. изпадна в рецесия, съобщи Bloomberg.

“Налице са нарастващи признаци, че 2013 г. вероятно ще отбележи края на рецесията в еврозоната, но нивата на безработица в Европейския съюз са неприемливо високи“, се посочва в текста на негова реч, която ще бъде произнесена днес в ирландската столица Дъблин. „Макар че растежът се завръща, ще бъде необходимо време преди да се усети забележим ефект върху заетостта“, добавя той.

Икономическото доверие в еврозоната нарасна до 5-месечен връх през декември, стана ясно от публикувани вчера данни на Европейската комисия, а еврото поскъпна с 2,7% спрямо щатския долар през последните 2 месеца на фона на сигналите, че европейските лидери са се захванали с преодоляването на дълговата криза в еврозоната, припомня Bloomberg.

Безработицата в еврозоната обаче е на рекордно високото ниво от 11,8%, а предварителни оценки на икономисти, анкетирани от агенцията, сочат, че икономиката в региона се е свила за трето поредно тримесечие през периода октомври-декември.

Миналата година „отбеляза повратната точка по отношение на кризата: еврозоната вече не е в състояние на „заплаха за съществуването си“, твърди Ван Ромпой. „Най-мрачните очаквания постепенно избледняват, а цялостта на валутния съюз вече не се поставя под въпрос, както от медиите, така и от пазарите“, подчертава той.

Председателят на Европейския съвет отбелязва, че европейските лидери „обявиха ясно ангажимента си да предприемат действия, когато се наложи, за да помогнат на страните, подложени на пазарен натиск, да издържат краткосрочните сътресения, докато провеждат изключително необходими реформи“.

Той подчертава като положителен индикатор „стабилно понижаващите се“ бюджетни дефицити и разходите за заемане на средства от пазарите, които „намаляха съществено в почти всички държави от еврозоната“. 

През миналия месец обаче Европейската централна банка понижи прогнозата си за ръста в еврозоната, като вече предвижда свиване с 0,3% през 2013 г. Данни от вчера пък показаха, че хората без работа в региона са се увеличили със 113 000 през ноември, достигайки 18,8 млн. души.

„Положението е драматично и в момента не може да има по-важен приоритет“, посочва Ван Ромпой. „Трябва да осъзнаем напълно, че икономиката реагира с известно закъснение. След като стабилността започне да се връща, ще отнеме време, преди тя да се превърне в повече инвестиции и растеж“, обяснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Признаци има - растеж няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Страните от еврозоната, които дълго време са харчели повече отколкото са произвеждали, е редно да се разделят с част от стандарта си и да започнат да градят икономиките си наново. А Брюксел трябва да започне наистина да следва принципите, които са довели до създаването на ЕС и да интегрира с по-бърз темп новите членки на Съюза. В противен случай ЕС може да последва съдбата на СССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Може, ама ако спрете да пречите на личната инициатива с постоянните си законотворчески напъни, които в страни като България се трансформират в схеми за облагодетелстване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Чичката пак е пропуснал да си пие хаповете..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още