IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК обмисля забрана на етеричните масла в парфюмите

Подобно решение ще засегне много индустрии, сред които производството на етерични масла, козметични продукти и хранителни добавки

17:06 | 10.01.13 г. 5
<p>
	<em>България е сред големите производители на етерични масла в световен мащаб.</em> Снимка: Reuters</p>

България е сред големите производители на етерични масла в световен мащаб. Снимка: Reuters

Европейската комисия обмисля законодателни промени, които да ограничат използването на натурални масла в козметичните продукти. Причината за това е становище на Научния комитет по безопасност на потребителите (SCCS) относно алергените в ароматните вещества.

Комитетът определя като алергени линалоолът, линалин ацетатът, които са основните съставки на лавандуловото масло, както и гераниолът, основна съставка на розовото масло.

Много е рано за заключения и генерални становища, коментира пред Investor.bg изпълнителният директор на Българската национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“ Николина Узунова. Тя увери, че на браншово, национално и европейско ниво се водят много активни преговори по казуса.

„Това не мярка насочена срещу производителите на етерични масла и козметика, а е за защита на потребителите“, коментира Узунова. По нейни думи обаче не може да бъде обвинявана една или друга индустрия за увеличаването на алергиите. „Причините за появата на алергии са комплексни“, допълни още тя.

Заключенията в доклада на SCCS са много сериозни и в момента козметичната индустрия е в очакване на решението на ЕК по казуса.

„Решението да бъдат ограничени етеричните масла ще има отражение върху няколко индустрии, сред които производители на етерични масла, на козметични продукти и на хранителни добавки. Не е справедливо само на една индустрия да бъде вменявана вината за увеличения брой алергии“, обясни Узунова.

Тя припомни още, че липсват всякакви доказателства парабените да са причинители на ракови заболявания, въпреки това полемиката, която се появи по темата, накара много производители на козметични продукти да премахнат парабените от рецептурите на своите продукти.

Производството на розово масло е традиция за България, като страната държи около 40% от световния износ на розово масло. Розата дори се приема за национален символ. В последните години пък българските производители се обърнаха и към все още неразработената до този момент ниша за отглеждането на лавандула. Според данни през 2012 година България е най-големият производител на масло от лавандула в световен мащаб, дори изпреварвайки Франция.

Маслото от рози и лавандула е сред основните съставки в продуктите на козметичните гиганти, не само в Европа, но и по света. Реално европейският пазар не е основен за българските производители на етерични масла – големи количества се изнасят за САЩ и Япония, показват данните на Националната асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“. „Това обаче не означава, че дискусиите, които водим не са сериозни“, допълни в заключение Узунова.

Свързани компании:

Българска роза АД гр. Карлово(ROZA)

Лавена АД(LAV)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
toto
преди 11 години
Преди 9 септември 1944 Германците даваха в Брой 4 годишен приход от декар рози за да бъдат изкоренени - парите идваха от химическите концерни. И сега е същото, само че парите отиват в джобовете на евро-бюрократите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
toto
преди 11 години
Преди 9 септември 1944 Германците даваха в Брой 4 годишен приход от декар рози за да бъдат изкоренени - парите идваха от химическите концерни. И сега е същото, само че парите отиват в джобовете на евро-бюрократите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
haqan
преди 11 години
нашата пу.ка комисарка в ЕК ако продължи линията да взима антибългърски и анти икономически решения за българия нищо добро не ни чака пуснаха ни да я има българската азбука спряхани 2 реактора винаги ни взимат работни места и хора които имигрират в техните страни а ни дават потупване по рамото и светли мечти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
space-man
преди 11 години
Това са лобистки изпълнения. Въпросът е да се върви към синтетики където себестойността е много ниска и печалбите огромни за определени компании. То от ЕК бюрократи нещо смислено за хората трудно можеш да видиш. Защо не забранят Е-тата например, доказано вредни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
Дори ЕК да наложи забрана за етерични масла (което между другото наистина си е сериозно), това не означава, че бизнесът в тази насока ще бъде засегнат! Предпоставките за растеж тук са огромни, не случайно Донев иска да лапне една такава компания! Азиатският пазар е необятен и нашите традиции в производството ни дават големи възможности за растеж, въпреки, че в Европа няма да можем да се пръскаме с достатъчно качествени парфюми :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още