IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КРС не може да се намесва в търговския спор между bTV и Булсатком

Регулаторът апелира за установяване на конструктивен диалог между двете страни с цел защита на пазара и потребителите

21:36 | 10.01.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КРС не може да се намесва в търговския спор между bTV и Булсатком

Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ апелира за конструктивен диалог между bTV Media Group и "Булсатком" в името на българския потребител, пише Dnes.bg. На свое заседание днес комисията е разгледала писмата, получени от двете страни, касаещи възникналия между тях спор относно излъчването на програмите на телевизията, съобщиха от КРС.

След анализ на изложените от двете предприятия проблеми и обстоятелства става ясно, че спорът между тях има търговски характер и следва да се реши в условията на доброволност и взаимно разбирателство. КРС би могла да окаже единствено медиаторска подкрепа с оглед преодоляване и разрешаване на възникналите проблеми, заявяват от комисията.

Компетенциите на комисията са изрично и изчерпателно регламентирани в Закона за електронните съобщения /ЗЕС/, издадените въз основа на него актове и в приложимите актове на правото на Европейския съюз. В тази връзка КРС като регулаторен орган в областта на осъществяването на електронни съобщения няма правомощия да се намесва в договорните отношения между предприятията, отбелязват от комисията. 

Оттам допълват, че ако спорещите не постигнат съгласие, компетентност за решаване на този спор има българският съд . Другият държавен орган, който има правомощията за намеса и контрол при ограничаване на конкуренцията на пазара на предоставяне на радио- и телевизионни услуги, е Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/.

Предвид задълбочаването на трудностите и предизвиканото обществено недоволство, КРС апелира за установяване на конструктивен и ползотворен диалог между двете страни, който да доведе до разрешаването на проблема с цел защита на интересите на пазара и най-вече на българските потребители, се посочва в съобщението на регулатора.

Абонатите на „Булсатком" останаха без достъп до пакета програми на bTV на 22 декември. Ден по-късно телевизионният оператор възстанови излъчването с обяснението, че това е временно, защото не иска да остави зрителите си без празнични продукции и след Нова година отново спря излъчването.

Причината е търговският спор между двете дружества, които не успяха да сключат договор за 2013 г. заради спор за цената на програмите. BTV обвини "Булсатком", че укрива реалния брой на своите абонати, въз основа на който се определя таксата за излъчване на телевизията от оператора. Сателитният оператор пък не приема поисканото от bTV трикратно увеличение на таксите, за да я излъчват, тъй като това ще доведе до покачване на цените за крайния потребител.

Още български новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Ам КРС не може да се намесва, КЗК също. Е кой да се намесва? Гледайки как се развива търговския спор, си спомням онези симпатични времена от средата на 90-те, когато едни едри момченца идваха с бухалки искаха процент от оборота. Ай не си платил, ай си останал инвалид за цял живот. Та уж сме били в Европа. Дрън, дрън. А някои политици си слагат розовите очила и разтварят широко бузки :). После обясняват защо нямало чужди инвестиции в страната. Е кой би дошъл в този престъпен рай, освен престъпници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още