IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция направи стъпка към по-гъвкаво трудово законодателство

Това е първият случай от над 30 години насам, в който преговори на такова ниво и с такава важност завършват със споразумение, заяви президентът Оланд

18:25 | 12.01.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Франция направи стъпка към по-гъвкаво трудово законодателство

Френските профсъюзи и местният бизнес са се споразумeли вчера относно съществени промени в трудовото законодателство – ключов момент в усилията на президента Франсоа Оланд да овладее надхвърлящата 10% безработица до края на годината и да възстанови конкурентността на френската икономика, съобщава Wall Street Journal.

Само три от петте синдиката в преговорите обаче са подкрепили сделката след месеци на спорове, отнемайки на президента единодушната подкрепа, която би му дала силна политическа инерция.

„Това е първият случай от над 30 години насам, в който преговори на такова ниво и с такава важност завъшват със споразумение. Това е успех за социалния диалог”, коментира Оланд. 

Предстои правителството да представи договорените текстове за одобрение в парламента, където партията на президента има мнозинство. Трябва също така преговарящите да ратифицират сделката в своите профсъюзи.

Споразумението ще позволи на компаниите да намаляват работните часове и заплатите при неблагоприятна икономическа ситуация, както направиха германските фирми по време на глобалната криза, за да си осигурят оцеляването. Работните места на служителите обаче ще бъдат гарантирани в такива периоди.

Работодателите са договорили и по-кратък период, в който служителите могат да обжалват съкращения (две вместо пет години). Разходите им за заплащане на временно заетите обаче се повишават, с цел стимулиране на постоянната заетост.

Бизнесът се е съгласил да увеличи частните здравни осигуровки на временните работници и възможностите заработените обезщетения при безработица да се прехвърлят от едно работно място на друго.

Въпреки споразумението анализатоеи смятат, че Франция все още изостава от други водещи европейски икономики по отношение на гъвкавото трудово законодателство. Икономисти предупреждават, че страната рискува да се отдалечи още от Испания и Италия, които въведоха по-гъвкаво трудово законодателство.

„Постигнатото не е толкова драстична промяна, каквато бе извършена в Германия”, посочва Гийом Гидоне, икономист в местната консултантска компания BIPE. „Мерките няма да превърнат страната в Елдорадо по отношение на трудовите разходи за работодателите, но ще облекчат бизнесите, които са в реална опасност”, коментира Филип Ледент, икономист в ING.

Някои икономисти пък посочват, че корекциите на трудовите закони могат да създадат работни места в средносрочен план, но не непременно и в краткосрочен, а дори могат да имат и краткотраен обратен ефект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 2
diado mrass
преди 11 години
Виж Джими, това с леви и десни е само декор. Отдавна капитала стои плътно зад завесата и дарпа конците. Представлението е за електората и ако има достатъчно емоции припка да гласува. Електорат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
Jimmy
преди 11 години
всъщност, оказва се, че първата разумна мярка на левия Оланд е дясна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Трябва да е ясно, че света се променя в посока по-голяма динамика. Ако едно време е било нормално човек да работи цял живот (или дори няколко живота - дядо-баща-син) една и съща работа и/или в една и съща фирма това вече е все по-малко възможно. Следователно е необходима по-голяма гъвкавост. За да се осигури постоянство в един все по-непостоянен свят ще се нужни все по-големи буфери. А тези буфери (вкл. и капиталови) ще трябва да ги поддържат работодателите. Това обаче има цена (вкл. капиталова) защото работодателите не са магьосници и все отнякъде трябва да компенсират. И винаги ще е за сметка на нещо. Така че е по-добре да може по-лесно да се уволнява за да може по-лесно и да се назначава. Като социалните системи трябва да бъдат преработени в съответствие със същото - по-малки осигуровки, но за по-продължително време. А ако някой иска повече сигурност да се застрахова за своя сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
vankata89
преди 11 години
Победители в съзтезанието сме ние а наградата един голям к*р.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Pitashtia
преди 11 години
"Въпреки споразумението анализатоеи смятат, че Франция все още изостава от други водещи европейски икономики по отношение на гъвкавото трудово законодателство. Икономисти предупреждават, че страната рискува да се отдалечи още от Испания и Италия, които въведоха по-гъвкаво трудово законодателство." Кой ще спечели състезанието по гъвкавост? Може би който пръв се хване за палци! А състезанието по ниски данъци? Кой ще спечели състезанието по ниски заплати, по обезценяване на валутата? Който живее най-мизерно очевидно той ще да е. И каква ще е наградата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още