IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банско настоява за разширяването на ски зоната

Кметът на града е внесъл в екоминистерството предложения за поправки в плана за управление на национален парк "Пирин" въпреки съпротивата на ЮНЕСКО

18:55 | 14.01.13 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Инициативен комитет иска още един кабинков лифт и около 30 км нови писти. <em>Снимка: БТА</em></p>

Инициативен комитет иска още един кабинков лифт и около 30 км нови писти. Снимка: БТА

Кметът на Община Банско Георги Икономов е внесъл в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) конкретни предложения за промяна на плана на управление на националния парк „Пирин”,  съобщиха от инициативния комитет за изграждане на втори кабинков лифт и разширение на ски зоната в курортното градче.

Утре представители на инициативния комитет ще се срещнат и с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, за да го запознаят с документа, който са внесли в екоминистерството, предаде агенция "Фокус".

По-рано днес министърът на околната среда Нона Караджова обясни, че всички предложения за ски зоната над Банско, които бъдат внесени в министерството, подлежат на съответната оценка, за да се прецени дали отговарят на екозаконодателството.

Днес отново се проведе протест на жителите на градчето, които затвориха пътя Разлог-Банско за около час. Протестите ще продължат до крайно решаване на въпроса със ски пистите.

На 28 декември граждани и гости на Банско започнаха серия от протести с искане за втори кабинков лифт, въпреки че ЮНЕСКО, под чиято защита е националният парк „Пирин“, обяви в доста критичен доклад, че не подкрепя строителството на нови съоръжения и разширяването на ски зоната в района.

През декември кметът на града Георги Икономов внесе и подписка в Министерския съвет с над 8 хил. подписа с настояването да се предприемат законови промени, за да стане възможно доизграждането на ски зоната. Плановете са, освен за втория кабинков лифт, пистите да бъдат разширени с около 30 км.

Гражданите на Банско получиха подкрепата на вътрешния министър Цветан Цветанов и председателя на парламента Цецка Цачева. Появата им на протеста на банскалии в края на годината предизвика сериозна обществена реакция и серия от критики.

През миналата година правителството се готвеше да промени Закона за концесиите, за да позволи да бъдат извършвани корекции в концесионните договори "в движение“ заради концесионера на ски зоната над Банско – Юлен. Екоминистерството констатира, че дружеството е нарушило концесионния договор и е използвало многократно повече площи от Пирин от заложеното в концесията.

Природозащитници обаче спряха скандалната поправка, още повече, че заради незаконното разширяване на ски зоната над Банско срещу България тече европейска наказателна процедура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Eon
преди 11 години
В Австрия и в Швейцария има много повече писти и лифтове, защото там планините са по 4-5 хиляди метра. И като се прави лифт и писта не се изсичат гори, защото мястото където се строи лифта и пистата е над пояса с горите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
С такива искания всеки кмет може да стане милионер с комисионни от фирмите, които ще използват комплекса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
barf
преди 11 години
Кмета има право, защото всеки нормален човек ще забележи кадрите от телевизията за какви опашки става дума на кабинката. По пътя на логиката е наложително да се построи нов лифт за улеснение на всички нас, а не затормозяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
Ricco
преди 11 години
А злите езици твърдят, че всичките тия "зелени" протести са платени от конкуренти на нашите курорти. В Австрия и Швейцария има много повече и писти и лифтове, но тамошните политици не са такива дупедавци като нашите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
coolio
преди 11 години
Банско да разбере, че природата е собственост на всички българи. Трябва да има събаряне на хотели, а не строеж на нови писти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
SEBULBA
преди 11 години
Когато допуснаха презастрояването, не се сетиха, че пистите са малко! Като изсекат гората за писти, ще се сетят, че тоя път пък хотелите не достигат... Докога ...!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
aldy
преди 11 години
Важно е да поискат още 650 дка незаконни площи. И без това се видя, че грабежите се толерират от държавните органи и единствената пречка е "какво ще кажат брюкселските зелки". А масовото изсичане на гори води до катастрофални резултати за близките селища. Много от бедствените наводнения у нас въобще нямаше да са така катастрофални, ако не бяха диво изсечени много горски масиви. А ония палят и окото им не трепва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
Eon
преди 11 години
След изсичането, като почнат лавините след някоя друга година ще се усети народа, ама вече ще е късно. Тогава няма да има нито писти, нито лифт, нито природа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още