IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иракли, за теб ни боли

В навечерието на масови протести в три града МРРБ разпореди проверка на строежите в защитената зона, които са установили нарушения

20:23 | 14.01.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протестът във Варна<em>. Снимка: БТА</em></p>

Протестът във Варна. Снимка: БТА

Скандалният строеж в Иракли – местност ”Кладери”, е спрян от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщиха от пресцентъра на ресорното министерство.

По-рано днес екоминистър Нона Караджова беше заявила, че строителството е законно, нарушения няма, а планираният за днес протест на природозащитници е тенденциозен.

Според ведомството всички доклади по екооценката са били подложени на обществено обсъждане през 2010 г., а през 2011 г. решението на  РИОСВ-Бургас е публикувано на сайта на инспекцията. Възражения обаче не са постъпвали нито в РИОСВ-Бургас, нито в министерството на околната среда, съобщи ресорният министър Нона Караджова на извънредна пресконференция.

„Независимо че процедурата е проведена в условията на пълна прозрачност, в продължение на повече от година до този момент под никаква форма не е изказано недоволство срещу реализирането на ваканционния комплекс от заинтересувани страни. Това доказва, че мотивите на инициативата „Да спасим Иракли” са тенденциозни и лишени от градивност“, посочва се в съобщение на министерството, разпратено до медиите.

След разпореждане на Павлова днес служители на ДНСК извършиха проверка по документи и на място - на строежите в района, при която са открити нарушения.

Установено е, че строежите нарушават условията на влязло в сила решение по оценка въздействието върху околната среда (ОВОС). На мястото са се строели 14 броя къщи и 3 броя складове, вместо 12 броя еднофамилни къщи, плажен бар и басейн, които фигурират в оценката. В друг имот в района са изградени 14 броя къщи, ресторант, спа център, открит басейн и рецепция, вместо осем еднофамилни къщи, резиденция от осем стаи и шест апартамента с подземен гараж, басейн, ресторант, спа център, механа и плажен бар, както е в Решението по ОВОС. 

При проверката не са били представени сключени договори за предаване на отпадъците на оторизирани за това лица, което също е основание за спиране на строежите.

За нарушенията са съставени два констативни акта за спиране на строежа. В срок от 7 дни могат да бъдат обжалвани, след което ще бъдат издадени заповеди за спиране на всички строителни работи на двата обекта.

По-рано днес в София и Варна имаше протестни шествия в защита на Иракли, организирани във Facebook. Протестиращите са издигнали плакати с надписи, сред които "Да спасим Иракли" и „Искаме природа, не искаме бетон“. Движението в района на парламента не бе спряно. Участниците в протеста скандираха "мафия", "оставка" и "Нона Караджова вътре в затвора".

В София шествието започна от паметника на Патриарх Евтимий и продължи към Народното събрание, където по данни на участници в протеста са се събрали хиляди протестираши. По време на протеста те заплашиха, че са готови да организират шествия всеки ден до спирането на строителството в Иракли.

Във Варна също имаше протест. Там по информация на ”Фокус” са се събрали няколко десетки, които също настояват да се спре строежът. Протестно шествие беше предвидено и в Пловдив.

Еколозите алармираха преди дни, че започва реализацията на поредния ваканционен комплекс в Иракли. Инвеститорът е фирмата „Емона 2000“, която планира строителството на еднофамилни къщи.

Още новини за България четете в Dnes.bg

 Снимки от протесите днес вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Мдаа, правилно казаха оня ден, че е занемарена до безобразие работата с психично болните. Колективният орган Министерски съвет е заболял от остра шизофрения Екологичната мозъчна гънка казва едно, строителната мозъчна гънка - друго Главната гънка засега мълчи като гъ... като гънка, де - вие кво си помислихте?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Айде едно рамо, помогнете да спасим и Морската градина във Варна ! Подпишете се:http://***.causes.com/actions/1724030
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
STRAHO
преди 11 години
Напират да осребрят активите си ***. "Власите се давели на края на Дунава". Да бяха изчакали да падне Бойко поне. :D:D..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още