IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът дава на КС текстове от законите за държавната и общинска собственост

Константин Пенчев атакува разпоредбите за обжалването на принудителното отчуждаване на имоти

18:12 | 15.01.13 г. 1
Омбудсманът дава на КС текстове от законите за държавната и общинска собственост

Омбудсманът Константин Пенчев сезира Конституционния съд (КС) за текстове от законите за държавната и общинската собственост, които касаят сроковете за обжалване на принудителните отчуждения, съобщиха от администрацията на омбудсмана.

Въпросните текстове предвиждат сроковете за обжалване на принудително отчуждаване на имоти да започнат да текат от датата на обнародване на съответните актове в Държавен вестник. Така обаче нормативната уредба на практика вменява задължение на гражданите да следят Държавен вестник, за да могат да упражнят правото си на защита при принудително отчуждаване, тъй като съответният административен орган няма задължение да уведоми собственика нито за намерението на държавата или общината да отчуждава имота, нито за акта на самото отчуждаване.

С част от атакуваните текстове в двата закона се допуска и отнемане на правото на собственост, преди собственикът реално да е получил обезщетение за отчуждаването.

Константин Пенчев посочва също така, че цял раздел от Закона за държавната собственост противоречи на основния закон на страната, който допуска на практика държавата и общината едностранно, независимо от съгласието на собственика, преди акта на отчуждаване да е влязъл в сила, да дадат право на трето лице (инвеститор) да ползва и владее имота срещу обезщетение.

Омбудсманът е констатирал, че от 2003 г. досега чрез промени в двата закона постепенно е ограничавано правото на защита на лицата в полза на държавата и общините. Част от тези промени са направени с мотив да се осигури приоритетно и своевременно изграждане на национални обекти.

Омбудсманът посочва, че подобен подход, който привилегировано улеснява дейността на държавата и общините за сметка на ограничаване на правата на гражданите, е несъвместим с Конституцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Той отдавна е "отишъл коня в реката" ... Но не от 2003г. Не... от по-скоро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още