IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България оспорва експертния доклад за алергенните съставки в етеричните масла*

Страната ни ще защити производството на розово и лавандулово масло, обеща земеделският министър

12:27 | 18.01.13 г. 4
<p>
	Площите с маслодайна роза у нас са 38 000 декара, а годишното производство на розово масло е около 150 кг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Площите с маслодайна роза у нас са 38 000 декара, а годишното производство на розово масло е около 150 кг. Снимка: Ройтерс

България оспорва експертния доклад на Научния съвет за безопасността на потребителите към Европейската комисия, който препоръчва премахването на алергенните съставки при производството на козметични продукти, в които се влагат розово и лавандулово масло.

Това съобщи днес пред журналисти в Берлин министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, цитиран от БТА.

По думите на Найденов този доклад на практика блокира производството на естествени продукти от роза и лавандула, традиционни за страната ни.

"България ще защитава правото на производство на розово и лавандулово масло и няма да се откаже от тази битка", посочи той.

Земеделският министър е планирал да обсъди въпроса с новоизбрания еврокомисар по здравеопазване Тонио Борч, както и да го постави пред Съвета на министрите на Европейския съюз.

Найденов обясни още, че България ще защитава продуктите от розово и лавандулово масло с естествени съставки и е против техните заместители, получени по химичен път. „Твърдението, че лавандуловото и розовото масло имат алергенни компоненти, не е на базата на широко изследване и е тенденциозно“, посочи министърът.

Междувременно в Пловдив от Националната асоциация на етеричномаслените култури заявиха, че зад доклада на европейските институции стоят "мощни химически корпорации, които искат смъртта на визитката на страна ни - маслодайната роза". Целта е да бъдат отворени пазарите за синтетични продукти, смятат производители на розово масло. 

Площите с маслодайна роза у нас са 38 000 декара, а годишното производство на розово масло е около 1 500 кг, като за един килограм са необходими около три хиляди килограма розов цвят. В розопроизводството са заети 2100 души. Маслото от роза се изнася основно в САЩ, Франция, Южна Корея и Япония.

Годишното ни производство на лавандулово масло е близо 100 тона и то се изнася основно за Франция, Германия, Австрия, Холандия, Великобритания, Канада.

* Актуализирано към 16:10 часа с позицията на Националната асоциация на етеричномаслените култури

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
pepi_old
преди 11 години
Съгласен съм с коментарите на #1, #2 и #3. Ще си позволя да допълня с това, което ми разказа баща ми. Той е Казнлъчанин, както и моя милост. Когато сме били съюзници на Хитлеристка Германия техните небезивестните химически концерни-гиганти са плащали големи суми на хора от казанлъшко и карловско за да си изкореняват розовите насаждения! Колкото до алергиите, в кръга на шегата - водата е най алергенното вещество! 100 % от хората, които получават алергии са пили вода! Да очакваме ли да ни забранят да пием вода ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
Stefan_K._Koitchev
преди 11 години
Според мен това е само черен PR, работещ в полза на химическото лоби и ще заглъхне. Нищо няма да се промени и случи. Всичко ще е ОК за производителите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Ето явен пример как регулациите на другаря Барозу унищожава цяла индустрия. Майната му на ЕС искам да се махаме и да си пускаме спрените блокове на АЕЦ. Алергени може да има във всяко нещо, особено ако е натурално. Причината е в разглезването на човешкия организъм, заради ограничения му достъп до дивата природата. Неща които до преди 50 години са били съвсем нормални, сега са алергени. Глупости ПЪЛНИ глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Аз мисля, че и козметичните гиганти няма да се откажат от розата, въпреки забраната. Просто ще преместят производството извън ЕС а и явно няма да може да се търгува в ЕС (не вярвам наще да постигнат нещо в това оспорване). Просто от розовото масло стават най-добрите парфюми в света. Единственото, което ще стане е да станат по-скъпи след като се забранят ::)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още