IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BlackRock: 2013 ще е годината на европейските акции

Пазарът на Стария континент е значително подценен в сравнение с американския, смятат от инвестиционната компания.

10:50 | 21.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
BlackRock: 2013 ще е годината на европейските акции

В началото на всяка година анализаторите гледат на пазара оптимистично. През предходните години неминуемо виждахме ръст на индексите, така е и в началото на 2013 година, се казва в анализ на CNBC.

Специалистите очакват, че именно тази година ще се случи дългоочакваната ротация, при която парите ще се прехвърлят от облигациите към акциите. По този начин би трябвало да се сложи край на бичия пазар при облигациите, който продължи няколко години.

На фона на общия борсов оптимизъм като особено атрактивен се очертава пазарът на акции в Европа, посочват от инвестиционната компания BlackRock. Те посочват, че капиталовите потоци към европейския пазар се увеличават значително.

„Тези потоци първоначално бяха генерирани от пари в брой и продажба на акции в САЩ, но напоследък някои инвеститори преминават от облигации към акции. Това е значима тенденция, тъй като се наблюдава за пръв път от няколко години“, коментира Найджъл Болтън, ръководител на звеното за инвестиции в европейски компании на BlackRock.

Фискалната пропаст в САЩ и неяснотата с достигането на тавана на дълга изместват притесненията на инвеститорите от еврозоната към американския пазар. Това подчертава по-ниските коефициенти за оценка на европейските компании в сравнение с американските и води до инвестиции на Стария континент.

Според BlackRock европейските акции се търгуват с 25% отстъпка спрямо щатските. Това е близо до най-голямата разлика в историята. От компанията посочват, че традиционно отстъпката, с която се търгуват компаниите от Европа, е 8 на сто.

Повратната точка за европейските акции е била през лятото на миналата година, когато в портфейлите на инвеститорите е имало рекордно подценени европейски акции и когато Европейската централна банка пое ангажимент да направи всичко, за да запази еврозоната цяла.

След решителните действия на ЕЦБ започна подем на европейските акции, но според Болтън в момента се намираме „едва в средата на бичия пазар“.

От компанията изчисляват, че на база съотношението цена/печалба на акция европейските акции са с 15% под средната си историческа стойност. Освен това в еврозоната има редица обнадеждаващи сигнали, сред които са създаването на постоянен спасителен фонд.

„Европейският механизъм за стабилност вече на практика съществува, което гарантира, че всяка страна, която се нуждае от това, ще бъде спасена. В същото време реформите в Италия и Испания набират сила“, обяснява Болтън.

Въпреки оптимизма от BlackRock посочват и някои потенциални рискове. Те са свързани с изборите в Италия и Германия, както и с въпроса дали Испания формално ще бъде спасена. Всички тези въпроси могат да предизвикат нестабилност, но все пак от компанията очакват 15% пазарен ръст в Европа тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още