IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната ще отпусне на Гърция 9,2 млрд. евро в помощ на банките и бюджета

Испания и Португалия ще получат в началото на февруари поредни траншове от европейската спасителна помощ

10:27 | 22.01.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Клаус Реглинг. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Клаус Реглинг. Снимка: Архив Ройтерс

Европейския инструмент за финансова стабилност (ЕИФС) е готов да преведе на Гърция поредния транш в размер на 9,2 млрд. евро от втория спасителен финансов пакет, който е на обща стойност 130 млрд. евро, заяви президентът на временния спасителен фонд за еврозоната Клаус Реглинг, цитиран от РИА Новости.

„Готови сме да преведем на Гърция 7,2 млрд. евро под формата на облигации, за да покрием нуждите на банките от рекапитализиране и преструктуриране, както и 2 млрд. кеш за нуждите на бюджета, тъй като „тройката“ кредитори потвърди, че основните искания са изпълнени“, каза Реглинг, визирайки Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка. „Всичко това ще бъде одобрено официално от управата на ЕИФС в най-близко бъдеще“, посочи той.

Сред заслугите на Гърция в изпълняването на съгласуваната с кредиторите социално икономическа програма, срещу които тя получава спасителните кредити, от съвета на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) отбелязват реформата при данъка върху доходите.

В края на декември Еврогрупата реши да отпусне на Гърция поредната сума от втория спасителен пакет на обща стойност 49,1 млрд. евро. Тогава бяха преведени 34,3 млрд. евро, а останалата част е предвидена за първото тримесечие на 2013 г.

Президентът на ЕИФС съобщи също, че фондът е готов да отпусне на Португалия транш от 0,8 млрд. евро като част от спасителния пакет на страната на обща стойност 78 млрд. евро.

„След 6-тата положителна оценка на „тройката“ ЕИФС е готов да отпусне 0,8 млрд. евро. Окончателното решение ще бъде взето скоро, а средствата ще бъдат преведени в началото на февруари“, изтъкна той.

Реглинг, който е и управляващ директор на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) - постоянния спасителен фонд за еврозоната, добави, че в началото на февруари ЕМС ще отпусне на испанския държавен фонд FROB (Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria) поредния транш от около 2 млрд. евро в подкрепа на банковата система в страната.

По-рано бе съобщено, че Еврогрупата е одобрила отпускането на втория транш за Испания на стойност 1,865 млрд. евро. Окончателното решение по въпроса ще бъде взето от съвета на управителите на ЕМС на 28 януари.

„ЕМС ще преведе втория транш на стойност малко под 2 млрд. евро за рекапитализиране на банките от втората група ... Очаква се траншът да бъде одобрен скоро от ръководството на ЕМС и да бъде преведен в неликвидна форма в началото на февруари“, подчерта Реглинг.

Той уточни, че във връзка с правилното изпълнение на програмата за преструктурирана не банките размерът на транша е малко по-голям от първоначално планирания.

Към банките от втората група се отнасят онези, които не влизат в баланса на FROB, но изпитват затруднения с покриването на недостига на капитал без държавна помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 11 години
За разлика от Грую аз искам да благодаря за "солидарността" на ЕС и МВФ. За едни майка за други мащеха. Нас ни трепе с регулации, данъци, акцизи, инфлация, борд. На други дава щедро гръд.За Грую гръкофила ще кажа нещо:БРАТЛЕ, ти си много загубен честно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Vesko94
преди 11 години
Не разбирам от къде вади тия пари ЕС. Преди време имаше статия, че Съюзът отпуска 5 млрд. евро за "демокрацията" в Египет. В същото време обаче всички говорят, че бюджетът на ЕС за следващия програмен период 2014-2020г. трябвало да се съкрати, защото липсвали пари. Казват, че нямат пари, в същото време ги хвърлят ей така, на вятъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Това "спасяване" заплашва много да се проточи. Колкото повече се "спасяваме", толкова повече страни имат нужда от спасяване. Кога ще разберете, че това не е спасяване, а затъване. И кого и какво спасяваме, когато единственото, което правим е да рекапитализираме банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още