IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манчестър Юнайтед изкупува дела на BskyB в клубния телевизионен канал

MUTV вече e изцяло собственост на футболния клуб

16:57 | 22.01.13 г. 1
<p>
	Японски привърженици на Манчестър Юнайтед гледат любимия си отбор по телевизията. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Японски привърженици на Манчестър Юнайтед гледат любимия си отбор по телевизията. Снимка: Архив Ройтерс

Клубът от английската Висша лига Манчестър Юнайтед е поел пълното владение над своя телевизионен канал, изкупувайки миноритарния пакет, който бе собственост на британската телевизия BskyB, съобщи Ройтерс.

MUTV бе създадена като смесено дружество през 1998 г., в която освен клуба и цитираната телевизия участваше още един британски канал – ITV. Манчестър Юнайтед придоби дела на ITV през 2007 г.

От клуба обявиха, че настоящата сделка ще им позволи да контролират напълно съдържанието и разпространението на телевизията, която се приема в 57 държави.

Финансовите параметри на придобиването не се уточняват.

В телевизионния канал работят около 60 човека, а той разполага с офиси в центъра на Манчестър и съоръжения на клубния стадион „Олд Трафорд“ и на тренировъчните игрища.

MUTV предлага обширни интервюта и архивни мачове на отбора, който има над 650 млн. почитатели по целия свят, но не излъчва директно срещи от Висшата лига.

В края на 90-те години на ХХ век медийни компании инвестираха в някои от най-добрите английски футболни клубове, жадни да сключат сделки за излъчване на мачовете, които биха помогнали за изплащане на развитието на дигиталната телевизия. BskyB дори се опита да купи Манчестър Юнайтед през 1999 г., но британското правителство блокира сделката, мотивирайки се с антимонополното законодателство.

Тези обвързвания чрез собственост започнаха да се разпадат през последните години, след като 20-те клуба от Висшата лига решиха да продадат телевизионните си права колективно на разпространителите, сред които е и BskyB.

През миналата година Челси също изкупи дела на медията в дигиталния си телевизионен бизнес.

В момента Манчестър Юнайтед е собственост на американската фамилия Глейзър, която запази контрола си върху клуба и след листването му на фондовата борса в Ню Йорк през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
LuckyYou
преди 11 години
И цената на акциите расте с 9%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още