IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

О. Донев: Не успях да купя толкова акции на Софарма, колкото исках

Ако Софарма не дава поръчки на Българска Роза – Севтополис, то в рамките на една година дружеството ще влезе в новини в стил ВМЗ Сопот, заяви Донев

08:51 | 24.01.13 г. 19
<p>
	Огнян Донев <em>Снимка: Личен Архив</em></p>

Огнян Донев Снимка: Личен Архив

Вчера стана ясно, че Донев Инвестмънтс Холдинг АД е закупило 2 982 666 акции от Софарма АД на 21 януари 2013 г., а продавач на 4 053 002 акции е Финансова Консултанска Компания ЕООД на Любомир Павлов. След въпросните сделки акциите на Софарма АД поскъпнаха с около 10%.

В тази връзка потърсихме за интервю Огнян Донев, изпълнителен директор на Софарма АД и основен собственик на Донев Инвестмънтс холдинг АД.

- Г-н Донев, обявихте че сте купили част от акциите, продадени в последните дни. Във форума беше изказана теза, че купувачите са искали да купят повече акции, но продавачът не е имал повече за продаване и затова акциите на Софарма поскъпват. Има ли още акции за продаване?

За съжаление аз лично не успях да купя толкова акции колкото исках. Търсенето беше огромно, имаше много желаещи, а не всички реагирахме достатъчно бързо. Беше видно, че отново има много по-голям интерес, който не можа да бъде задоволен с предлагането на този пакет на пазара.

Когато има такива апетитни предложения се получава като в спорта: най-бързите печелят. От друга страна смятам, че подобни големи сделки предизвикват за дълги периоди изкривявания на пазара, които сега ще очакваме да се нормализират.

- Вие готов ли сте да купите още акции?

По-интересният въпрос, който с Вас трябва да задаваме, е някой готов ли е да продава още акции на тези нива.

- Кога ще бъде пуснат в експлоатация завода в Илиенци и какво не е готово за пуска?



Хубави откривания се правят, когато времето позволява, а не при минусови температури. Очакваме през февруари и март месец да съберем всички необходими документи за пускане на завода в експлоатация, а официалното откриване, както казах вече, ще направим през последващите по-топли месеци. Засега няма отклонение от първоначалния план заводът да започне да работи през първото полугодие на 2013 година.

- Заводът ще увеличи капацитета ви с 92%, показа документ на унгарски анализатор, имате ли нужда от този капацитет?



В  нашия случай е по-правилно да се говори за последния етап от модернизацията на производствените ни мощности. С тази инвестиция ще завършим цялостната промяна на лицето на компанията. Новият завод до голяма степен ще замени съществуващите ни мощности.

- Според същия този анализатор Tabex е вашият дългосрочен генератор на печалби, като има очаквания официалните власти във Великобритания да го предпочетат пред по-скъп аналог. Доколко Tabex е много ключов за вас?

- Tabex е един от десетте най-важни продукти в портфолиото на Софарма още повече, че той е оргинален продукт за компанията и освен това е фито продукт, което го прави уникален. Не е коректно да се каже, че е основен дългосрочен генератор на печалби, но със сигурност можем да твърдим, че в сравнение с останалите продукти в тази група Tabex има голям нереализиран потенциал.

Вероятно анализа, за който говорите, се базира на публикациите, касаещи Tabex в престижни медицински издания, които го сравняват с други продукти, които могат да се изполват за лечение на никотинова зависимост. Тези издания наистина правят заключения относно ефикасността и чуствително по-ниските разходи за лечение с нашия продукт.

Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 3
Спящият бик
преди 11 години
Я ми погледни първо профила откога е, пък после можеш и към днешната търговия да погледнеш. Къде останаха многото купувачи? Големият професионалист Донев явно не познава пазара, който иронизира, щом смята, че с такива евтини рекламни трикчета ще го излъже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 5
toto 2
преди 11 години
Хора защо все Софарма ви е виновна ,тя има едва около 22% пазарен дял ако не се лъжа има поне 100 други фирми които продават илачи в БГ,По аптеките масово се предлагат продукти на Актавис ,при условие ,че има доста други аналози ,явно маркетингът им е доста агресивен,,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Много интересно. Всички негативни коментари са от профили, които са регистрирани преди седмица и нямат никакви други активности. Хммм щоооо ли? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 10
keizer
преди 11 години
анализа на Елана бил дългосрочен, не е истина, този човек е патологичен лъжец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 3
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Говориш доста ангро за търсенето на акции на Софарма. Може би не е лошо да следиш от време на време БФБ. Това е една от най-ликвидните компании и с най-големи обороти, а като добавиш и антицикличния сектор и печалбите, я прави доста търсене инвестиция. Интервюто на ОД беше необходимо, защото на пазара се натрупаха много въпроси, на които трябваше да бъде даден отговор (поне така правят добрите мениджъри). Не мога да разбера и за какви точно манипулации говориш или пък се опитваш да манипулираш коментарите в желаната от теб посока? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 10
eli_georgieva
преди 11 години
В основата на цялата работа е да се вдигне цената на акциите на Софарма АД, а то така и стана. Успяха да постигнат 10-процентно повишение, което никак не е малко. Не вярвам на думите на Донев че има чак такова търсене на акциите на тази компания. Много манипулации се извършват при сделки от този тип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 16
aleksandyr_kah
преди 11 години
Донев какво се прави на света вода ненапита, сякаш той и аверът му Любомир Павлов не са с обвинения за пране на пари? Тук говорим за едно ощетяване на дребните акционери. Тук продължават да продават скъпите лекарства, а в чужина са евтини. Този парадокс как да го обясня на баба ми, която дава по 140 лева на месец за лекарства?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Спящият бик
преди 11 години
"- Защо Съветът на директорите предлага на ОСА да свали минималния праг за обратно изкупуване на 1 лев? Това свързано ли е с ваши очаквания?- Причината е единствено в това, че естеството на нашия фондов пазар води до необходимост прекалено често да бъдат свиквани общи събрания на акционерите във връзка с тези решения. На това събрание предлагаме на акционерите да овластят ръководството да изкупува акции при изгодни условия."Точен (реторичен) въпрос и неумел опит за избягване на налагащия се отговор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
market trends
преди 11 години
Донев май се е самозабравил.Кой да им дава поръчки ако не Софарма и това оправдание ли е да ощетява дребните акционери? Износа на Софарма е основно за бившите руски републики,а там конкуренцията не е най-важния фактор за успех и това води големи рискове след себе си.Така че Донев да мисли за това и как да не зависят толкова от Табекс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
VINS
преди 11 години
Статия като тази вдъхват силен и РЕАЛЕН оптимизъм. Може статията да е тенденциозна и да е "в точното време на точното място" но всичко което казва Донев в интервюто е вярно което е добър сигнал. Нямам акции на фармата и не е препоръка за нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още